Een ondervoede kip

U zou ze niet te eten willen geven, de bonenstaken die dezer dagen catwalk- en reclameopdrachten afsnoepen van oudgedienden als Tyson Ballou of David Gandy, nog steeds de best betaalde man in de modellenwereld.

U zou ze niet te eten willen geven, de bonenstaken die dezer dagen catwalk- en reclameopdrachten afsnoepen van oudgedienden als Tyson Ballou of David Gandy, nog steeds de best betaalde man in de modellenwereld. Meer gespierde exemplaren als Chad White passen niet eens meer in de samplestukken van de modehuizen. Die krompen ook bij ons van een maatje 50 in de jaren negentig naar een 48 of zelfs een 46 nu. “De man van het moment is een jochie of een ondervoede kip”, vatte de New York Times de trend ooit samen.

Dat de mannenmode nog altijd in de ban is van het tandenstokerssilhouet bleek ook op de jongste defilés van Dolce & Gabbana in Milaan en Marc by Marc Jacobs in New York. Zo had de Amerikaanse ontwerper onder anderen de Rus Stas Svetlichnyy ingehuurd, met zijn 66 kilogram en taille van 71,1 cm het prototype van de ranke knullen die momenteel de dienst uitmaken.

Niemand wekte echter zoveel verontwaardiging op als Hedi Slimane. Die toonde in januari van dit jaar zijn eerste mannencollectie voor Saint Laurent, op jongens die er net niet uitgemergeld uitzagen. “Jammerlijk onverantwoordelijk”, oordeelde de Londense blogster Poppy Dinsey over ’s mans modellenkeuze, waarna manorexia, of anorexia bij mannen, plotseling weer helemaal op de agenda stond.

Wereldwijd trekken gezondheidswerkers aan de alarmbel. Van de Verenigde Staten tot India blijken steeds meer mannen ten prooi te vallen aan een obsessie met vermageren, hetzij door zichzelf uit te hongeren, extreem te sporten of obsessief calorieën te tellen. Zo is volgens recente cijfers van de National Health Service een op de vijf Britten met een eetstoornis nu een man. Het aantal mannen dat daarvoor gehospitaliseerd moest worden nam er het voorbije decennium toe met twee derde.

De term manorexia is trouwens niet onomstreden. Critici menen dat die een complex fenomeen trivialiseert, alsof het om een curiosum in een social reality show gaat. Dezelfde aandoening bij oudere vrouwen noemen we toch ook niet senorexia? Anderzijds hangt anorexia bij mannen helemaal in de taboesfeer, als de ziekte al opgemerkt wordt. Magere mannen hebben namelijk nog altijd meer spiermassa dan vrouwen, terwijl de omgeving hun intensieve sportritme doorgaans als een gezonde gewoonte ziet. Bovendien zoeken mannen minder snel hulp dan vrouwen. Eetstoornissen worden nu eenmaal geassocieerd met tienermeisjes. Een misvatting die niet alleen tot schaamtegevoelens leidt, maar ook tot foute diagnoses. Magere mannen doen dokters en hulpverleners sneller aan een burn-out of een depressie denken dan aan een verstoord zelfbeeld.

Experts wijzen de mode- en reclamesector al jaren met de beschuldigende vinger. Die zouden niet alleen vrouwen maar ook het mannelijke geslacht een ongezond en onrealistisch schoonheidsideaal opdringen. Een stelling waar ook nogal wat politici voor warmlopen. Zo bestaat onder meer in Italië, Spanje en Australië wetgeving die de magerzucht in de modellenwereld aan banden moet leggen. Israël introduceerde vorig jaar nog een wet die bladen en adverteerders verbiedt om mannequins te gebruiken die onder de standaard van de Wereldgezondheidorganisatie voor ondervoeding duiken.

Zo eenvoudig zit het echter niet in elkaar. Want als de consument die magere meisjes en jongens niet zou lusten, dan verschenen die wellicht ook niet op de catwalk. Een blik op uw Facebooktijdlijn of die van uw vrienden verraadt dat velen van ons meer bezig zijn met schoonheid en jeugdigheid dan we graag toegeven. “Mensen zijn bang om ouder dan 21 te lijken of om statements te maken over wat het betekent om volwassen te zijn”, vertelde een branding-experte de New York Times destijds.

Slimane en co mogen dan gerust voor een wat gevarieerder modellenleger zorgen, laten we hen niet als enigen verantwoordelijk houden voor de toename van eetstoornissen bij mannen. Anders kunnen alcoholici de bierbrouwers nu een proces aandoen.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content