Maak je eigen mini-moestuin

© Hema

Ook voor wie weinig of geen tuin, heeft, zijn er tal van mogelijkheden om toch een klein moestuintje te maken en zo je eigen groenten of kruiden te kweken. We zetten enkele mogelijkheden op een rij.

Met de lente in aantocht, trekken we stilaan meer en meer de tuin in. In het lenteseizoen, wanneer het warmer wordt, worden de plantjes in de tuin gezaaid of gepland. Ook voor wie weinig of geen tuin, heeft, zijn er tal van mogelijkheden om toch een klein moestuintje te maken en zo je eigen groenten of kruiden te kweken. We zetten enkele mogelijkheden op een rij.

Er zijn verschillende redenen waarom het hebben van een moestuin plezierig is. Het kweken van je eigen groenten is gezond, lekker, goedkoop en een leuke hobby. Jammer genoeg heeft niet iedereen de plaats om een grote groentebak in de tuin te plaatsen, maar daar bestaan tal van creatieve oplossingen voor.

Voor ieder wat wils

Handige Harry’s gaan zelf aan de slag en timmeren een vierkante moestuin zo in elkaar. Een paar houten planken tegen elkaar, wat nagels en een hamer: meer heb je niet nodig. Maar er bestaan ook ‘kant-en-klare’ bakken, die je aardig op weg helpen naar het kweken van je eigen groentjes. Deze moestuinbakken zijn er in alle vormen en afmetingen. De standaardafmeting is een vierkante moestuin van 1 vierkante meter, maar er zijn ook lange, rechthoekige, bakken die je kan plaatsen op een balkon. Een voorbeeld van een mini-mini moestuinbakje is het kweektuintje van Hema. Voor wie weinig tijd heeft en snel resultaat wil zien. De bak bevat grond, zaden, enzovoort. Het enige wat je na het planten nog moet doen is de kruiden af en toe voorzien van water. Deze bak is zo compact dat je deze ook gemakkelijk binnen kan laten staan.

Moestuin met ingebouwd waterreservoir

Een voorbeeld van een grotere moestuinbak is de Mini-moestuin kit van Hozelock. Het is een langwerpige bak waarin je enkel nog grond moet doen en vervolgens al meteen kan starten met zaaien. Het voordeel van deze kit is dat het een bewateringssysteem bevat. In de bak is er een waterreservoir voorzien met een inhoud van 15 liter, dat is voldoende om de planten tot twee weken lang van water te voorzien. Wanneer je op vakantie bent, dan hoef je je al geen zorgen meer te maken over de moestuin.

Wie nog nooit eerder een moestuin heeft gehouden, kan best beginnen met het kweken van ‘makkelijke groentjes’. Denk hierbij aan radijzen, wortelen of waterkers. Daarnaast is het ook belangrijk om de moestuin op een zonnige plek te zetten die liefst uit de wind ligt.

‘Pimp’ je moestuin

Eens we de basis hebben geplaatst en de groentjes zijn gepland, kunnen we de groentebak beginnen versieren. Het is bijvoorbeeld handig om tuinprikkertjes te voorzien bij elke soort planten in de bak, zo weet je gemakkelijk wat je op welke plaats hebt gezaaid. Daarnaast kan je de bak ook voorzien van een likje verf, een windbloem, enzovoort. Kortom: maak van je moestuin iets persoonlijks.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content