Zwitserse kreeften mogen niet meer zomaar levend gekookt worden

11/01/18 om 14:46 - Bijgewerkt om 14:50

Bron: The Guardian

De Zwitserse overheid heeft een verbod uitgesproken over het onverdoofd levend koken van kreeften. Omdat de vrees dat de dieren wel degelijk pijn kunnen voelen, gesterkt wordt door steeds meer onderzoek, verplicht ze nu een verdoving.

Zwitserse kreeften mogen niet meer zomaar levend gekookt worden

© Getty Images/iStockphoto

Vanaf 1 maart wordt het verboden om in Zwitserland nog een kreeft levend en bij volle bewustzijn te koken. De dieren zullen eerst verdoofd moeten worden. Daarvoor zijn vanaf maart twee methoden toegestaan: het toedienen van een elektrische shock of de 'mechanische vernietiging' van de hersenen. Het ziet er dus naar uit dat heel wat Zwitserse (hobby)koks binnenkort meer zullen moeten doen dan een deksel op een pot zetten wanneer ze zin hebben in kreeft.

Daarbij sprak de Zwitserse overheid ook een verbod uit op het vervoeren van kreeften en andere schaaldieren op ijs of ijswater. In plaats daarvan moeten ze op elk moment 'in hun natuurlijke omgeving gehouden worden'.

Onze partners