Inmaakrecepten om zelf mee aan de slag te gaan

© ISOPIX

Citroenen met kruidenzeezout, tomaten met look en tijm, komkommers met mosterdzaad. Inmaken is zo gemakkelijk en levert zoveel moois op dat het zonde is je er niet minstens één keer aan te wagen.

Lang geleden, toen er nog geen koelkasten en diepvriezers bestonden, was het een hele kunst om voedsel voor langere tijd te bewaren. Daarvoor gebruikte men verschillende technieken. Fruit, maar ook vlees en vis werden vaak gedroogd. Of gepekeld. Aardappelen en groente zoals winterwortelen werden ingekuild. Van fruit werd ook jam of gelei gemaakt, terwijl groente werden gepureerd, gesteriliseerd, en in azijn of olie opgelegd. Of in sterke drank, want alcohol is een prima conserveermiddel.

We halen deze methoden uit een schijnbaar lang vervlogen tijd nog eens uit de kast en gaan aan de slag met de (kleine) oogst uit eigen tuin. Dan blijkt hoe verrassend veelzijdig die technieken uit grootmoeders keuken zijn. Trostomaatjes, bijvoorbeeld, kan je heerlijk konfijten en in olie bewaren. Citroenen gekruid en gepekeld met zeezout passen perfect bij kip en tajine. En wat dacht je van peren opgelegd in rum? Of een jam van rabarber en selderij? De mogelijkheden zijn vrijwel oneindig. We geven je zo dadelijk dan ook heel wat inspirerende recepten, maar eerst: enkele gouden tips.

  1. Werk proper. Steriliseer je potten en kookgerei op voorhand – net zoals je doet wanneer je confituur maakt -, anders zou je heerlijke creatie wel eens kunnen beginnen schimmelen.
  2. Wees zuinig met de specerijen. Die geven namelijk hun smaak na verloop van tijd steeds meer af, en het zou zonde zijn mocht je pekel te sterk zijn geworden om nog genietbaar te zijn.
  3. Kies de juiste ingrediënten: vaak wordt een mengsel van azijn, suiker en zout gebruikt. Weet dat elke soort daarvan een andere smaak en uitzicht geeft aan je eindresultaat. Sherry-, balsamico- en moutazijn worden vanwege hun sterke smaak zelden gebruikt om in te leggen.
  4. Oefen geduld. De smaken in je creatie hebben de tijd nodig om zich te ontwikkelen, al is dat voor elke bereiding anders. Voor een chutney wacht je best enkele weken, pickles kan je dan weer eten na 24 uur (al zijn ze het lekkers na enkele dagen).
Inmaakrecepten om zelf mee aan de slag te gaan
© ISOPIX

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content