Zeeuwse mosselseizoen gaat eindelijk van start

01/08/18 om 16:41 - Bijgewerkt om 16:47

Bron: Belga

In het Nederlandse Yerseke is het Zeeuwse mosselseizoen vandaag officieel begonnen. Dat is vijf weken later dan de voorbije jaren. Mosselen zijn dit jaar iets kleiner en waarschijnlijk iets duurder, maar zijn wel van goede kwaliteit, zo is te horen bij de Nederlandse mosselveiling.

Zeeuwse mosselseizoen gaat eindelijk van start

© Getty Images/iStockphoto

De eerste mosselen werden naar boven gehaald met een onderzeeër in het Nederlandse Tholen. Dat duurde even. Het mosselperceel werd niet direct gevonden. De Belgische en Nederlandse pers keken toe.

Aan boord van een schip kregen mosselliefhebbers en journalisten de eer om de eerste officiële Zeeuwse mosselen te proeven. Volgens Nico van Zantvoort, veilingmeester bij de Nederlandse mosselveiling, zijn ze van goede kwaliteit.

'De mosselen zijn wat aan de kleinere kant, maar wel van topkwaliteit. We zagen dat de mosselen de laatste weken hun energie gestoken hebben in de toename van het vleesgewicht, niet zozeer in de groei van de schelp.' Mosselkweker Marinus Padmos verduidelijkt. 'Het is dus de grootte van de schelpen die dit jaar aan de lage kant is. Het vleespercentage binnen de schelp is nu gemiddeld 30 procent, vorig jaar was dat 25 en daar zijn we wel heel tevreden mee.'

Later rijp

Vooral de grote mosselen zullen moeilijker te vinden zijn - en dus ook duurder? Van Zantvoort: 'Als de grote mosselen schaarser zijn, zijn ze ook hoger in prijs, ja.'

In de Belgische restaurants aan de kust en elders zijn mosselen al een tijdje te krijgen, maar ofwel waren dat mosselen van de hangcultuur - in juni -, ofwel waren dat Duitse. Een verklaring waarom de Zeeuwse bodemcultuurmosselen later dan gewoonlijk rijp zijn, is niet eenduidig.

'Het is een natuurproduct. Weersomstandigheden, of er veel of weinig voedsel en zuurstof in het water zit, de cyclus van de mossel zelf; dat zijn allemaal factoren waar de mosselkweker geen invloed op heeft.' Mosselkweker Marinus Padmos legt verder uit: 'We zijn dit jaar gestart met een groeiachterstand. Die kwam er doordat er vorig jaar in het voorjaar te weinig voedsel was in de zee. Vanaf het najaar 2017 ging de groei wel goed, maar de achterstand in de tweejarige groeicyclus van de mosselen viel niet meer in te halen.'

Onze partners