Wijn van de week: sauvignon

07/01/10 om 11:11 - Bijgewerkt om 11:11

Bron: Knack Weekend

Sauvignonwijn past aan de elegante tafel en is eetlustopwekkend én dorstlessend. Een proeverij.

Wijn van de week: sauvignon

Na chardonnay is sauvignon de meest trendy druif ter wereld. De wijn is dorstlessend door zijn frisse zuurheid en makkelijk te herkennen aan zijn karakteristieke smaken en geuren. Deze herkenbaarheid wekt vertrouwen bij de verbruikers want schept een gevoel van 'thuiskomen'.

De vegetatieve cyclus van sauvignondruiven is vrij kort en daarom kunnen ze haast overal gedijen en rijpen. Maar het fijne zuur ontwikkelt zich pas als de rijping voldoende traag kan verlopen en dat veronderstelt koele nachten. Zo komt het dat de teelt van sauvignon beperkt is tot streken met een gematigd klimaat, zoals de Loire of Nieuw-Zeeland. In warmere gebieden wordt hij gewoonlijk aangeplant op hoger gelegen percelen.

Wijn van sauvignon is altijd wat geheimzinnig in de smaak. Het minste dat men ervan mag verwachten is een zekere complexiteit van bos- en zeelucht, met een bodemgebonden mineraliteit van silex of kalkgrond. Meestal komen er nog elementen van menthol en munt bij, en in de koelere streken het friszure van pompelmoes. Door deze nobele, frisse en complexe smaak heeft de wijn een breed toepassingsgebied: hij past aan de elegante tafel en de brasserietoog, is eetlustopwekkend, dorstlessend en nog conversatiegenererend ook.

Het rijpheidsniveau is determinerend voor het type. Zelfs bij lichte overrijpheid komen onmiddellijk geuren en smaken naar boven van tropisch fruit zoals mango, granaatappel en kiwi. Oogst men iets vroeger, dan krijgt men citrusachtige geuren van limoen, met een duidelijk mineraal karakter. Op dit niveau is sauvignon zelfs wat terroirgebonden. Oogst men vóór de rijpheid, dan wordt de wijn vegetaal-groen en grasachtig met de gevreesde toets van 'kattenpis'.

De ideale sauvignonwijn heeft iets van de drie types en wordt oordeelkundig geblend. De wijn wordt er 'breedsmakend' van en krijgt schouders, waardoor hij past bij gerechten.

Bij wijn van te grote rendementen echter wordt alles zo verdund dat er niets van het karakter overblijft. Om nog een schijn van frisheid te suggereren, voegt men dan wijnsteenzuur toe. Dat is geen oplossing want het zuur is niet ingebouwd, de smaak is verbrokkeld. Veel sauvignonwijn, vooral uit de Nieuwe Wereld, is van dit banale, aangezuurde type. De dure Nieuw-Zeelandse sauvignonwijn, die vooral door de Britse pers naar omhoog werd geschreven, is meestal van het stugge, onrijpe type. Indrukwekkend maar eigenlijk niet evenwichtig.

De selectie

Trio Reserva, Sauvignon Blanc 2008, Casablanca Valley, Chile
Waterige, bleke kleur en exuberante sauvignonneus met perzik en pompelmoes. De smaak is compleet en goed geknoopt dankzij het blenden van drie percelen. Universele voorgerechtenwijn. (Delhaize: 7,99 euro).

Gallo, Family Vineyards, Sauvignon Blanc 2008, California
Gele nuance en florale maar wat zwaarwichtige ondertoon aan de neus. Monolithische smaak, eindigend in ongedekt zuur. Tuinwijn, nauwelijks gastronomische kwaliteiten. (GB/Carrefour: 5,99 euro).

Die Kroon, Sauvignon Blanc 2009, Western Cape, South Africa
Bleke kleur met een matige gele nuance en een neus van 'zwaarwichtig rijp'. De smaak is wat egaal glad en mist reliëf, er is wel een exotische bovenliggende toets. Geen gastronomische kwaliteit. (GB/Carrefour: 4,14 euro).

Nobilo, Sauvignon Blanc 2008, Orca Bay, New Zealand
Kleur met een volgele nuance. Neus met kruidigheid en tropisch fruit. Zachte smaak met een zoete punt en dito tropische kruidigheid. Nauwelijks gastronomische kwaliteiten, hooguit bruikbaar als aperitief. (Colruyt: 6,25 euro).

Sancerre 2006, Henry Natter, Montigny
Volgele kleur en statige, getemde neus zonder de oppervlakkige lichte componenten. Volle smaak met toch voldoende frisheid. Heel goed aan tafel bij het 'witte' register van kalfsvlees en vis. (Delhaize: 13,90 euro).

Sancerre 2008, Domaine Reverdy, Verdigny
Kleur met volgele nuance. Rijpe, zwaarwichtige, zelfs wat zoeterige neus. De smaak is egaal met een exotische toets en eindigend in ongedekt zuur. Oesterwijn. (Colruyt: 11,99 euro).

Herwig Van Hove

Lees meer over:

Onze partners