Wijn van de week: Chileense rode

© Michel Vaerewijck

Vlamingen consumeren meer Chileense rode wijn dan bordeaux. Zes wijnen die passen bij ‘stevig geroosterd vlees’.

Van alle zogenaamde nieuwewereldwijnen zijn de Chileense het verst gevorderd op de weg van universele kwaliteit. Sinds de jaren negentig is uitbundig in modern keldermateriaal geïnvesteerd en de wijnbouw die onder Allende en Pinochet – weliswaar om verschillende redenen – in de vergeethoek was geraakt, is spectaculair opgeveerd.

In Vlaamse huishoudens wordt er tegenwoordig meer Chileense rode wijn gedronken dan bordeaux. Dat zegt misschien meer over de dynamiek van de Vlaamse invoerders dan over de kwaliteit, maar toch.

Het klimaat in Chili is bijzonder gunstig voor wijnbouw. De druivensoort carmenère, die voor de fylloxeraperiode een substantiële medespeler was in de bordeauxmix, is in Bordeaux echter nooit herplant omdat ze zo schimmelgevoelig is. In Chili daarentegen gedijt ze prima omdat het klimaat zo goed is dat schimmels haast niet tot ontwikkeling kunnen komen. Op de wereldmarkt wordt carmenèrewijn nu gepositioneerd als ’typisch’ voor Chili.

Zoals in Californië bestaat de wijnregio in Chili uit valleien die min of meer open zijn voor de invloed van de koude Pacific en min of meer oost-west gericht. Kort bij de oceaan is het dus kouder dan verder in het binnenland, en vooral de nachten zijn er veel frisser dan de dagen. Deze nachtelijke koude brengt niets dan goeds. Hoe kan dat nu?

Gewoonlijk zegt men dat nachtelijke koelte ‘rust’ brengt in de wijngaarden. Dat betekent in werkelijkheid dat het rijpingsproces vertraagt. De vorming van zoet, de ermee samengaande afbouw van zuurheid en de vorming van zachtsmakende tannines verlopen allemaal trager. Daardoor krijgen zijdelingse, gewoonlijk veel langzamer verlopende processen, met hun eigen specifieke opbrengsten, een grotere kans. Met andere woorden, een trager proces leidt tot een complexere waaier van componenten dan een snel proces voor dezelfde vorderingsgraad. Trager is beter, in de zin van complexer. Het gemiddelde temperatuurverschil tussen dag en nacht in Chili bedraagt ca. 20 graden, een record.

Er kan dus bij redelijke rendementen een grote wijn van komen. Maar in Chili bestaat ook nog een traditie van tafelwijn en met opbrengsten van 100 hectoliter per hectare is geen kwaliteit mogelijk. Dergelijke monsterrendementen, zeker voor witte wijn, zijn in Chili niet zeldzaam en kunnen gemakkelijk gehaald worden, onder meer door de beschikbaarheid van overvloedig en zuiver water uit het Andesgebergte.

Maar als ze goed zijn, zoals zal blijken, zijn de Chileense wijnen goed ‘met onderscheiding’. De zuren zijn dan nooit agressief, het fruit is omnipresent en de tannines zijn meestal van het zachte, smakelijke type.

Besluit: de geproefde wijnen zijn rijp en hebben toch nuance. Ze zijn zeer smakelijk en hebben goede instapkwaliteiten. Ze passen allemaal bij het type ‘stevig geroosterd vlees’.

De selectie

Vina Zamporia, Carmenère 2007, Region de Coquimbo, Chile
Heel goede kleurconcentratie met zachtrode nuance. Fijne, complexe neus die nog aan verfijning en diepte wint bij opschudden. In de smaak komt een stevige présence van fijne en rijpe tannines. Helemaal niet zoeterig.
GB: 4,29 euro.

Terrapura, Cabernet Sauvignon 2008, Central Valley, Chile
Heel goede kleur met een kleine evolutietoets. Neus vol rijpheid van zwarte bessen. Duidelijk herkenbaar als cabernet na opschudden. In de mond komt een mooi smaakaccent op niet te rijpe cabernet.
Delhaize: 3,99 euro.

Merlot, Las Puertas 2009, Valle Central, Chile
Goede kleur zonder meer, met een zachtrode, verse nuance. De neus is rijp maar ontwikkelt finesse na opschudden. Lange, genuanceerde smaak.
Delhaize: 3,49 euro.

Casa Mayor, Carmenère 2008, Colchagua Valley, Chile
Donkere inktkleur met een nuance van vers. Compact en geconcentreerde neus met veel onderbouw en diepe rijpheid na opschudden. In de mond komt grote smakelijkheid van rijpe tannines.
Colruyt: 4,95 euro.

Casa Mayor, Cabernet Sauvignon 2007, Colchagua Valley, Chile
Kleur, bijna als van inkt met een zachte rode nuance. De neusis getekend door rijpheid maar met veel nuance na opschudden. Duidelijk herkenbaar als cabernet. De grote smaaklengte is getekend door rijpe zwarte bessen.
Colruyt: 4,95 euro.

Gato Negro, Cabernet Sauvignon 2008, Central Valley, Chile
Heel goede kleurconcentratie met een nuance van vers, maar in de neus een wat exotisch type van rijpheid dat in finesse overgaat bij opschudden. Uiterst smakelijke instapwijn met lengte en zachte cabernet.
GB: 4,75 euro.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content