Wijn van de week: Bordeaux

Wijnspecialist proeft deze week niet te dure Bordeauxwijnen die je koopt in Carrefour, Colruyt of Delhaize. Wijn die zowel beginners als de kenners bevalt.

De selectie

BORDEAUX SUPƉRIEUR 2009, CAVE AUGUSTIN FLORENT
Goede, zachtrode kleur, ietsje open. Mooie, presente neus met fijn fruit. De smaak valt tegen : zuur en dun. Geen gastronomische mogelijkheden.
Carrefour : 3,99 euro.

LE SABLOU, BERGERAC 2010
Heel goede kleur met een sombere diepte. Mooie, gedegen neus met fruit. De smaak is simpel en fris. Salamiwijn.
Colruyt : 4,15 euro.

CHƂTEAU MOULIN D’ULYSSE, LISTRAC-MƉDOC 2009
Heel goede kleur met een kleine aanzet naar evolutie. Neus van merlotfruit. De smaak is soepel en aangenaam. Moet passen bij het type wit vlees, zoals kip.
Delhaize : 6,99 euro.

CHƂTEAU HAUT-ROZIER, CƔTES DE BORDEAUX FRANCS 2010
Heel goede kleur met diepte en een kleine aanzet naar evolutie. Neus van karaktervol fruit. De smaak is nog wat stevig in de tannines, moet liggen en verzachten. Goede wijn. Moet passen bij rood vlees.
Colruyt : 5,65 euro.

MALESAN, BORDEAUX 2009
Goede, zachtrode kleur. Fruitneus gedragen door fijn hout. Wat zachte smaak (Amerikaans hout ?) maar mooi gebonden. Een universeel type.
Carrefour : 6,59 euro.

CHƂTEAU LISTRAN, MƉDOC 2009
Goede kleur, wat open en met een aanzet naar evolutie. Neus met diepte en met getemd hout. Smaak met structuur en geknoopt over het hele gebied. Goede wijn. Moet passen bij rood vlees.
Delhaize : 5,99 euro.

Meer over Wijnen

Het grote voordeel van blinde proeverijen, waarbij je geen enkele informatie hebt over de identiteit van de flessen, is dat ze soms aardige verrassingen kunnen opleveren. Grote wijnen vallen van hun voetstuk maar vaak ontdek je ook grote kwaliteit waar je dat niet zou verwachten. Blinde proeverijen zijn haast nooit bevestigend voor de classificaties en voor de reputaties. Zo konden we op de primeurproeverijen van het millƩsime 2010 grote onverwachte kwaliteit treffen bij volgende chateaus : FonrƩaud (Listrac), Desmirail (Margaux), LabƩgorce (Margaux), Cantenac Brown (Margaux), Ferrande (Graves) en Larrivet Haut-Brion (Graves).

Op dergelijke in het oog springende domeinen is er dan wel altijd iets aan de hand. Zo wierven de eigenaars van Larrivet Haut-Brion (de familie Gervoson van de confituur Bonne Maman) de vroegere wijnmaker van Montrose aan en werden aanplant en wijnmakerij op moderne leest geschoeid. De kwaliteit van ChĆ¢teau SĆ©nĆ©jac steeg gestaag vanaf 2009 omdat de ploeg van Pontet-Canet er de biodynamie heeft geĆÆntroduceerd. ChĆ¢teau Soutard is helemaal, vanbinnen en vanbuiten, opgefrist door de nieuwe eigenaar, de verzekeringsmaatschappij La Mondiale, ook al eigenaar van Larmande. ChĆ¢teau La Pointe, dat in handen is van Generali France, de tweede grootste verzekeringsmaatschappij van Frankrijk, werd helemaal in orde gebracht (drainage, plantdichtheid, perceelselectie, modern kelderwerk), met als consulent Hubert de BoĆ¼ard de Laforest van ChĆ¢teau AngĆ©lus. ChĆ¢teau du Tertre van Eric Albada Jelgersma, ook eigenaar van ChĆ¢teau Giscours, wordt sinds 2009 onder handen genomen door FrĆ©dĆ©ric Ardouin, ex-wijnmaker van ChĆ¢teau Latour, en wordt met Denis Dubourdieu als consulent omgevormd naar de biodynamische teelt. ChĆ¢teau Fourcas-Hosten is onlangs gekocht door de broers MommĆ©ja van het luxemerk HermĆØs. Alles is vernieuwd en Eric Boissenot werd als consultant aangetrokken.

De wijnen van deze chateaus zullen allemaal spectaculair verbeteren of zijn al aan hun opgang begonnen, terwijl de prijs niet zo snel kan stijgen. Dergelijke effecten kunnen ook spelen bij de kleinere wijnen.

Herwig Van Hove

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content