Wereldmelkdag: Belg drinkt te weinig melk

Op vrijdag 1 juni is het Wereldmelkdag. Dan wordt opnieuw gefocust op de onmisbare rol van melk in de ontwikkeling van een mensenleven.

Wereldmelkdag werd in 2001 in het leven geroepen door de wereldvoedselorganisatie FAO en vestigt de aandacht op alle gezonde aspecten van melk, zoals haar natuurlijke rijkdom, haar voedingswaarde en haar economische belang voor de voedselketen en landbouw.

Drie Ć  vier glazen per dag
Uit recente studies in opdracht van VLAM blijkt dat we met z’n allen te weinig melk drinken. Een Vlaming drinkt gemiddeld slechts Ć©Ć©n glas per dag, terwijl de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid drie tot vier glazen of 450 Ć  600ml bedraagt. Ook in WalloniĆ« en Brussel is er een neerwaartse tendens.

De cijfers tonen ook aan dat de consumptie van witte melk daalt naarmate de leeftijd stijgt. Nochtans heeft het zuivelproduct een belangrijke basisfunctie binnen de actieve voedingsdriehoek, omwille van haar natuurlijke rijkdom aan calcium. Calcium is essentieel voor een optimale botontwikkeling bij kinderen en jongeren, maar blijft ook broodnodig voor een stevig gestel bij volwassenen en ouderen.

Wist je dat een glas melk van 200 ml je lichaam bijvoorbeeld evenveel calcium als 365 g broccoli levert ? Daarnaast is langhoudbare zuivel ook een bron van hoogwaardige eiwitten en de vitaminen B12 en B2.

Eva vzw, het Ethisch Vegetarisch Alternatief, wijst erop dat melk niet van een koe hoeft te komen: er zijn ‘vele plantaardige alternatieven voor koemelk. Die zijn stuk voor stuk makkelijk verkrijgbaar, gezond en kunnen ook voedingskundig melk vervangen als ze met calcium verrijkt zijn.’

Campina trakteert op melk

In het kader van Wereldmelkdag gaat de Belgische melkproducent Campina de pendelaars in vier grote Belgische stations trakteren op melk. In Brussel Centraal, Antwerpen Centraal, Gent Sint Pieters en Namen zal telkens een Campina team tussen 6u30 en 9u30 gratis melk verdelen. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content