Technologische ontwikkelingen beïnvloeden ook ons voedsel. Wat vandaag nog eigenaardig lijkt, is (over)morgen misschien heel gewoon. Een greep uit de ontwikkelingen, sommige nog in de kinderschoenen, andere al ver op punt.

Vee-wier

Algen zullen soja vervangen in veevoeder. Dieren krijgen de nodige eiwitten binnen en het Amazonewoud blijft gespaard.

BOERENTORENS

Verticale landbouw wordt een van de grootste voedselrevoluties. Met steeds meer mensen die in steden wonen, worden industrieterreinen aan de stadsrand semi-landbouwdistricten. Het hele jaar rond worden groenten en fruit gekweekt in boerderijtorens die zijn uitgerust met ledlampen. Kweekbedden die weinig water verbruiken, nemen verlaten fabrieken in, van gelijkvloers tot zolder. De korte afstand tot de verbruiker maakt ze economisch interessant.

Etiketten met een boodschap

Nieuw-Zeelandse wetenschappers ontwikkelden een intelligent etiket dat van kleur verandert naarmate fruit rijpt. Dankzij een reeks felle kleuren kun je zien in welk stadium van rijpheid je appels of peren zich bevinden zonder dat je ze verder nog moet aanraken.

Etiketten zullen in de toekomst trouwens uiteenlopende info geven. Waar je kabeljauw vandaan komt bijvoorbeeld. Je scant de code op het etiket en leest af in welke wateren hij is gevangen, met welke vissersboot, en misschien staat er zelfs een foto bij van een visser in zijn tenue. De app ‘From Boat to Plate’ werd ontwikkeld in het Amerikaanse Maine, om het imago van de lokale visserij op te vijzelen.

Slimme verpakkingen gaan er ook voor zorgen dat je nooit meer thuiskomt met producten waarvan de houdbaarheidsdatum voorbij is. Een gel die wordt aangebracht op de barcode zal dat moeten verhinderen. Die gel wordt ondoorzichtig wanneer een product ‘over tijd’ is. Resultaat: de barcode wordt onleesbaar, het product onverkoopbaar.

Ieder het zijne

Naast de afdeling babyvoedsel mogen we in de supermarkt speciale vakken verwachten voor ouderen, vrouwen, mannen, sporters… Dat voorspelt de Israëlische professor Sheenan Harpaz. ‘Functioneel voedsel’ zal ontworpen worden voor mensen die erg begaan zijn met hun gezondheid, en verwacht wordt dat de supermarkten er tegen 2050 mee volstaan. Niet alleen op maat gemaakt voor groepen van de bevolking, maar ook voor elk individu.

KOELEN IN GEL

Minder ruimte nodig, minder energie verbruiken : dat belooft de Bio Robot of gel-koelkast. Bedacht door een Russische student en voorgesteld op de designbeurs van Milaan. Wat je ziet, is een groot, glanzend, halfdoorschijnend paneel vol gel. Daar duw je gewoon je voedingsmiddelen in. De gel houdt de gewenste temperatuur vast. Electrolux stelde het prototype voor, de productie zal voor overmorgen zijn.

Jagen op kliekjes

Waar gaan de resten van restaurants en traiteurs naartoe ? Meestal naar de vuilnisbak. Onder meer in Finland en Nederland is er al een app in gebruik, waarop je kunt zien wie er overschot heeft. Je kunt de resterende maaltijden reserveren, betalen en direct ophalen.

SUPERSPECERIJ KURKUMA

Kurkuma of geelwortel (turmeric in het Engels) is het nieuwe superfood. In India wordt het al eeuwen gebruikt als smaakmaker, kleurstof en geneeskrachtig middel. In de westerse keuken kennen we het vooral als kleurstof. De wortel van de plant, die tot dezelfde familie behoort als gember, is volgens gezondheidsgoeroes een wondermiddel tegen álle kwalen.

Bak een ei op tafel

Weg met fornuizen en keukenkasten volgepropt met toestellen. In de keuken van de toekomst, die Ikea voorstelde in Milaan, draait alles rond de tafel. Het houten blad doet dienst als inductiekookplaat, weegschaal, receptenboek en koelkast. Wanneer je een bloemkool op de tafel legt, herkent die de groente en suggereert bereidingen. Koken wordt ook letterlijk kinderspel, want de tafel helpt je stap voor stap door het kookproces. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zien hoeveel boter en eieren ze moeten gebruiken voor een omelet. Daarna geeft de tafel aan waar ze de pan moeten neerzetten voor het bakken. De keuken werd ontworpen in samenwerking met masterstudenten van de Technische Universiteit Eindhoven en de Zweedse Lund Universiteit en zal, zoals de naam ‘Concept Kitchen 2025’ doet vermoeden, niet meer zo lang op zich laten wachten.

‘BIEP’ zegt de vork

Hoewel eten behoort tot de aangename dingen des levens, blijft het voor sommigen moeilijk om maat te houden. Voor hen is er een vork die biept wanneer ze volgens de gezondheidsapp op hun smartphone voldoende naar binnen hebben gespeeld.

Tekst Agnes Goyvaerts & Illustraties Thomas Hauwaert

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content