Waarom superfoods niet zo super zijn

We kregen de afgelopen jaren kilo’s tarwegras, chiazaad en cacaonibs naar ons hoofd gesmeten, elk met hun eigen zogenaamde positieve werking op ons lichaam. Nu na de hipsters zelfs de normale mens ten prooi valt aan de superfoodhype, vindt Weekend.be-redactrice Eva Kestemont het hoog tijd ze een halt toe te roepen.

Zijn superfoods slecht voor je? Nee. Zijn ze overbodig? Absoluut.

Boerenkool was tot twee jaar geleden enkel goed voor koeien en Nederlanders, maar sinds Beyoncé, Jennifer Aniston en Gwyneth Paltrow de schubbige bladgroente hebben verheven tot smoothie-ingrediënt nummer één, is ze populairder dan ooit. In hetzelfde rijtje horen allerlei exotisch klinkende zaden, bessen en algen thuis. Believers vereren de voedingsmiddelen omdat ze je meer levenskracht en energie zouden verschaffen, het immuunsysteem horen te versterken, je libido een boost geven en je lijf verstrakken.

Waar die believers niet bij stilstaan, is dat superfoods vaak de halve aardbol rondreizen in fluks vervuilende vliegtuigen voor ze in hun mond terecht komen. Een gezond lichaam op een ongezonde planeet: je bent er vet mee.

Waar die believers niet bij stilstaan, is dat superfoods vaak de halve aardbol rondreizen in vervuilende vliegtuigen voor ze in jouw mond terecht komen.

Net als de mensen die wonen in de landen waar die superfoods vandaan komen. Quinoa bijvoorbeeld groeit nu eenmaal niet (en masse) op onze akkers. De zaden worden geteeld in Zuid-Amerika, waar ze een belangrijk component zijn in de basisvoeding van de plaatselijke bevolking. Door de populariteit en gegroeide export van Quinoa betalen zij nu een belachelijk hoge prijs voor hun dagelijkse kost. Bedenk gerust even hoe de burgeropstand er hier zou uitzien als de aardappelprijs verdubbelde.

Onze alledaagse voeding is minstens even gezond als superfoods en ze zijn een pak vriendelijker voor je portemonnee

Ander argument om gerust het beloftevolle superschap voorbij te lopen in de supermarkt: alles wat je lichaam nodig heeft, vind je zonder moeite op de boerenmarkt in je dorp. Onze alledaagse voeding is minstens even gezond als superfoods en bovendien een pak vriendelijker voor je portemonnee.

Want superfoods zijn ongelofelijk duur. 9 euro voor 250 gram cacao (trendywebshopprijs)? Veel gekker moet het niet worden.

Het woord ‘superfood’ is een keurmerk voor gezondheid geworden waardoor de consument algauw met de glimlach enkele duiten meer neertelt voor het product in kwestie. Aangezien superfoods gelabeld worden als hét summum van gezonde voeding, gaan mensen op de duur geloven dat gezond eten niet matcht met hun bescheiden portefeuille. Volstrekte onzin natuurlijk.

Superfoods bieden geen onmisbare toegevoegde waarde voor je gezondheid, maar spelen ondertussen wel een belangrijke gastrol in de milieuvervuiling én ze plunderen je beurs.

Aangezien de gezondheidsvoordelen van superfoods nog niet wetenschappelijk bewezen zijn, een volstrekt irrationeel tegenargument als afsluiter: superfoods zijn echt niet zo lekker als je jezelf wijsmaakt.

Gebruik je zintuigen wanneer je je op je volgende superfoodsmoothie met spirulinapoeder stort: je had evengoed een lepel gedroogde klei onder je drankje kunnen mixen, toch? Met chiazaad is het gelukkig beter gesteld: beleefde mensen zullen stellen dat het ‘neutraal’ smaakt. Ben je absolute fan van de zoete, gedroogde gojibessen? Probeer dan ook eens rozijnen: die smaken net hetzelfde, maar zijn veel milieu- en portefeuillevriendelijker.

Zijn superfoods slecht voor je? Nee. Zijn ze overbodig? Absoluut. Ze bieden geen onmisbare toegevoegde waarde voor je gezondheid, maar spelen ondertussen wel een belangrijke rol in de milieuvervuiling én ze plunderen je beurs. Toch maar een appel van eigen kweek dan?

Eva Kestemont

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content