Waarom het aspergeseizoen elk jaar op dezelfde dag eindigt

5191617

24 juni, de geboortedag van Johannes De Doper, is traditioneel de laatste dag van het aspergeseizoen. Maar waarom is dat eigenlijk?

24 juni, de geboortedag van Johannes De Doper, is traditioneel de laatste dag van het aspergeseizoen. Maar waarom is dat eigenlijk?

Je weet nooit op voorhand wanneer het aspergeseizoen begint, maar wel wanneer het eindigt: 24 juni. Het is niet zo dat elke aspergeplant stipt op 24 juni beslist te stoppen met werken of dat de asperges die nog aan de plant groeien vanaf die dag oneetbaar worden. En toch zijn aspergetelers streng: na 24 juni komt er geen enkele asperge meer uit de grond. Hoe komt dat nu?

Wel: een aspergeplant moet na de oogst nog lang genoeg doorgroeien, zodat hij genoeg kracht verzamelt om het daaropvolgende jaar ook veel asperges te leveren. Door de plant tijdig zijn gangetje te laten gaan en zijn loof te laten groeien, verhoogt de kans dat de plant de winter zal overleven en verzekert een boer zich van zijn volgende oogst.

Midzomerfeest

Niet elke boer steekt zijn asperges tot het feest van Sint-Jan, maar geen enkele doet het daarna nog. Waarom het juist dié dag is, is door de tand des tijds onduidelijk geworden. Al zou het wel eens kunnen liggen aan de pijnlijke gevolgen van de stevige drinkgelagen waarin de Sint-Jansviering – een soort christelijk midzomerfeest – traditioneel resulteerde en werden de dagen die op het feest volgden daardoor misschien wel rusttijd voor aspergetelers. (Op die manier hebben wij trouwens ook ons twee dagen durend weekend ooit verkregen.)

Niet alleen het aspergeseizoen eindigt overigens op 24 juni, ook voor rabarber wordt Sint-Jan als uiterste oogstdatum gerekend. Al zou dat meer zijn oorsprong vinden in het feit dat het gif uit de bladeren in de hoogzomer afzakt naar de stengels. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content