Waarom deze eenvoudige alternatieven voor alledaagse voeding afslankend werken

© iStock

Sommige voedselwissels kunnen je eten en lichaam een gezondheidsboost geven, zonder het ingrijpend te merken aan je smaakpapillen. Wij lijstten de meest efficiënte vervangers op die – zelfs op korte termijn en zonder je maag die ene beloning te ontzeggen – een groot verschil kunnen maken voor je lichaam en geest.

Ontbijt

Cappuccino of Latte < Koffie met magere melk

Gestoomde melk bevat een bom aan calorieën, omdat suikers tijdens het stoomproces worden toegevoegd, en men doorgaans werkt met volle melk. Een cappuccino of latte bevat slechts voor 1/4 espresso koffie, en maar liefst 3/4 gestoomde melk. Kies daarom liever voor een pure Café Americano, want die zit boordevol antioxidanten. Als zwarte koffie voor jou te sterk of bitter is, voeg dan een wolkje magere melk toe.

Fruitsap uit flessen < Versgeperst sinaasappelsap of een stuk fruit

Vruchtensappen uit flessen zijn net zo ongezond en bevatten zelfs meer calorieën dan frisdranken. Zo goed als alle vitamines gaan bij het persen van fruit verloren, en daar komt bij dat de meeste vruchtensappen uit concentraat bestaan, waar water en suiker wordt aan toegevoegd. Via het eten van een stuk fruit, krijgt men ook sap binnen, gaan geen vitamines verloren en worden ook vezels binnengespeeld, wat zorgt dat je langer een voldaan gevoel hebt.

Volle fruityoghurt < Magere Griekse yoghurt met zelf gesneden vers fruit

Volle fruityoghurt in aparte verpakkingen bevatten – als ze een lightversie zijn – allerhande zoetstoffen, smaakstoffen en bewaarmiddelen. Het fruit is niet vers, waardoor het logischerwijs een deel van zijn vitaminen heeft verloren. Kies daarom liever voor magere Griekse yoghurt, een yoghurtsoort waarvan het vocht is weg gefilterd. De vetvrije Griekse yoghurt heeft zelfs een vollere romigere smaak dan gewone magere yoghurt.

Lunch

Guacamole op basis van avocado < Guacamole op basis van courgette

Het hoofdingrediënt van guacamole – avocado – mag dan wel heel lekker en gezond zijn, het bevat ook een overvloed aan enkelvoudige onverzadigde vetten. Zo’n 100 calorieën geraken in de vergetelheid wanneer guacamole vers bereid wordt met de helft gekookte courgette in plaats van avocado.

Hamburgerbroodje, bagel of wit stokbrood < Volkoren pistolet

Een typisch hamburgerbroodje of een soortgelijke witte broodvariant bevatten geen gezonde voedingsstoffen, en hebben daarbij ook nog eens weinig smaak. Omdat er zo goed als geen vezels in wit brood aanwezig zijn, eten we er meer van om een voldaan gevoel te krijgen. Opteer daarom beter voor bruin of volkoren brood, die boordevol vezels en granen zitten.

IJsbergsla < Rauwe spinaziebladeren

IJsbergsla mag dan wel de naam “sla” dragen, toch heeft het lichtgroene goedje weinig gezonds te bieden. Door zijn zoete smaak bevat het veel suikers, en zijn er zo goed als geen voedingsstoffen in aan te treffen. Rauwe spinazie, daarentegen, zit boordevol ijzer, magnesium, foliumzuur en vitamine A en C, en is bovendien zeer lekker.

Avondeten

Kipfilet < Tofu

Velen zien tofu louter als een lekkere vleesvervanger, maar ook voor wie liever wat op zijn gewicht let, kan opteren voor het vegetarisch product. Een portie kip, bijvoorbeeld, bevat tot 100 calorieën meer dan tofu voor één persoon.

Aardappelpuree < Bloemkoolpuree

Een lekker alternatief voor aardappelpuree is de romige bloemkoolvariant. Deze bestaat puur uit geplette gekookte bloemkool, en bevat dus geen melk, boter, of eieren, die samen met aardappelen kunnen zorgen voor een ware caloriebom. Eén portie bloemkoolpuree is goed voor genoeg vitamine C voor een volledige dag, en kost je slechts 27 calorieën per portie.

Pasta < Spaghettipompoen

Een koolhydraatloze oplossing voor pastaslierten is de minder bekende spaghettipompoen, die – als je hem in de oven steekt – draderig vruchtvlees vertoont wanneer je hem opensnijdt. Maar liefst 200 calorieën kunnen worden bespaard wanneer je overgaat tot deze optie. Ook zit de spaghettipompoen boordevol vitamine C, foliumzuur en magnesium.

Dessert

Room/sorbetijs < Gemixt bevroren fruit/yoghurt

Roomijs bevat veel vetten en suikers. Wanneer je fruit zoals aardbeien of bananen enkele uren in de diepvries laat koelen en ze nadien in de blender gooit tot ze mooi romig zijn, bekom je “frozen yoghurt”, een gezonder – en zelfs lekkerder – alternatief voor een ijsje. Wanneer je echt zin hebt in een lekkere bol ijs, opteer dan liever voor een variant zonder horentje. Een ijshorentje bevat 121 calorieën.

Zoete rode appel < Zure groene appel

Ook dezelfde fruitsoorten kunnen een gigantisch calorieverschil vertonen. Neem nu bijvoorbeeld de rode en groene appel. Uiteraard zijn beide appels gezond, aangezien ze vezels en vitamines bevatten. Toch bevat zoete rode/rooskleurige appels door de band genomen zo’n 118 calorieën meer dan groene zure appels, die zelfs door mensen met diabetes mogen worden binnengespeeld.

Aardappelchips < Tortillachips

Een portie gefrituurde aardappelchips bevat minstens 30 calorieën meer dan dezelfde hoeveelheid tortillachips, die minder vettig zijn en gemaakt zijn op basis van maïs of Mexicaanse tortilla’s. Als je graag dipsaus lust, is salsa de gezondste, vetloze en caloriearme optie. Guacamole, zure room of nacho kaassaus laat je beter achterwege.

(LD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content