Vlaamse topchefs niet blij met deal rond Vietnamese pangasiusfilet

De deal die minister Hilde Crevits heeft afgesloten om Zeebrugge een hoofdrol te laten spelen in de Europese import van Vietnamese pangasiusfilet, is bij enkele topchefs in het verkeerde keelgat geschoten.

Hilde Crevits, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, tekende afgelopen week in Ho Chi Minh een memorandum of understanding om van Zeebrugge de Europese invoerhaven te maken voor pangasius uit Vietnam. Het akkoord kreeg bakken kritiek op het thuisfront, bij de Vlaamse vissers en ook bij enkele restaurants.

‘Goed bezig, Hilde Crevits. Iedereen die zich inzet voor de lokale, duurzame visserij zal erg tevreden zijn’, reageerde Kobe Desramaults, chef van het West-Vlaamse restaurant In de Wulf, sarcastisch.

Pangasius is al een gegeerde vis in de Vlaamse keukens. Maar door het pact komt onze eigen vis (nog meer) onder druk te staan, zegt topchef Filip Claeys van het Brugse restaurant De Jonkman. ‘Onbegrijpelijk dat een minister dit ondersteunt.’

Claeys is ook niet te spreken over de weinig hygiënische omstandigheden waarin de plaatselijk vissers werken. ‘De vissen worden in vervuilde bakken gekweekt in Azië. Hier is dat verboden, maar daar kan het en die troep wordt dan tegen dumpingprijzen op onze markt gegooid.’

Maar de delegatie blijft het akkoord over de pangiusexport verdedigen. ‘Het gaat immers om ingevroren Pangasius die geen rechtstreekse concurrent vormt voor de verse vis uit de Noordzee’, klinkt het. ‘Bovendien wordt de Pangasius nu al ingevoerd, zij het hoofdzakelijk via Rotterdam. Door die activiteit naar Zeebrugge te verplaatsen, kan daar tewerkstelling worden gecreëerd.’

Maar ook dat Desramaults: ‘Zeg mij eens hoeveel jobs dit zal opleveren. Twee heftruckchauffeurs en dan nog ergens een ambtenaar? En intussen moeten er Vlaamse vissers stoppen omdat ze niet meer rondkomen.’ (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content