Vijf basisrecepten met sinaasappels

11/10/12 om 12:28 - Bijgewerkt om 12:28

Bron: Knack Weekend

De sinaasappel is niet meer weg te denken uit onze keuken. Door zijn sappige en zoete smaak past hij in tal van gerechten. Vijf suggesties.

Sinaasappels worden in principe het hele jaar door aangevoerd. Navellinas of 'navelsinaasappels' (met een kleine tuit bovenaan) zijn beschikbaar vanaf november, de sappige Valencia rond mei. Bloedsinaasappels zijn beperkter verkrijgbaar, in principe van december tot begin maart.

Een basistechniek voor het verwerken van sinaasappel - en alle ander citrusfruit - is 'a vif' schillen, waarbij de schil tot op het vruchtvlees wordt weggesneden en er geen bittere witte vliezen meer achterblijven.

Snij eerst bodem en top van de sinaasappel horizontaal weg, zodat de vrucht rechtop blijft staan op het werkblad. Snij vervolgens met een scherp aardappelmesje van boven naar beneden de schil tot op het vruchtvlees weg. Eventueel kan men het sap dat hierbij vrijkomt opvangen. Neem dan de sinaasappel in de hand en snij de partjes tussen de vliezen uit. Het resultaat zijn kleine, halvemaanvormige stukjes vruchtvlees zonder bittere schil en (liefst) zonder pitten.

Lees meer over:

Onze partners