Vier brouwerijen laten ons proeven van vergeten smaken

05/09/17 om 21:00 - Bijgewerkt op 15/09/17 om 16:54
Uit Knack Weekend van 06/09/17

Vier brouwerijen graven in ons rijke bierverleden naar verborgen parels en verloren gewaande bieren. In hun zoektocht reanimeren ze stokoude gistcellen, reizen ze naar het begin van onze beschaving om het oerbier van de Sumeriërs te recreëren of wekken ze een zout bier dat al drie eeuwen spoorloos was weer tot leven. Met de hulp van laboanalyses, brouwers op rust en het collectief geheugen laten ze ons al die vergeten smaken opnieuw proeven.

ESCORTE DELUXE

We treffen Jens Verbeken en Elise Vandoninck, twee vijfde van het Antwerpse brouwerscollectief Cabardouche, in een koffiebar. Afspreken in hun eigen brouwerij is nog niet aan de orde. Net als veel beginnende brouwers werken zij met een contractbrouwerij: een grotere brouwerij die bieren brouwt volgens een aangeleverd recept. 'We testen onze bieren op een kleine brouwinstallatie van 30 liter', vertelt Jens. 'We experimenteren tot we alle vijf tevreden zijn over de smaak. Met dat recept stappen we dan naar Brouwerij Anders. Natuurlijk dromen we van een eigen brouwerij met een proeflokaal, maar dan liefst binnen de stadsgrenzen en dat kunnen we als kleine start-up voorlopig niet betalen.'
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 3 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners