Vegetarisch en gezond: 10 lekkere adressen in Antwerpen

© GF

Vegetariërs en adepten van de gezonde voeding vinden in Antwerpen uitstekende adressen voor culinair genot. Wij pikten er tien uit.

Graanmarkt 13, Graanmarkt 13.

De jonge chef-kok Seppe Nobels scheert hoge toppen met zijn menuformule die volledig rond groenten (uit de eigen tuin) is opgebouwd. Dat is ook de groene Gault&Millau niet ontgaan. De gids bombardeerde Graanmarkt 13 onlangs tot beste groenterestaurant van Vlaanderen 2015. Het interieur oogt strak en stijlvol. Het eetgedeelte is ondergebracht in de kelderverdieping van de gelijknamige modezaak.

Lombardia, Lombardenvest 78.

Vegetarisch en gezond: 10 lekkere adressen in Antwerpen
© gf

Gegroeid uit een natuurvoedingszaak die in 1972 de deuren opende, evolueerde Lombardia tot een eigenzinnige zaak met kwaliteitsproducten. Je eet er vegetarisch, gluten- en lactosevrij en/of macrobiotisch. De kaart vermeldt er geen traditionele frisdranken. In de plaats bestel je onder meer hot drinks, zoals de Ginger Love, de Belgische variant op de artisanale gemberthee.

‘Lombardia is een legendarisch gezonde-voeding shop-café, gerund door een hippe crew, het decor is onvergetelijk en het eten is allemaal gezond’, zo schreef The Lonely Planet. Het is er meestal rumoerig, wat rommelig, en er is altijd ambiance.

Eten vol leven, Minderbroedersrui 52.

Voor de liefhebbers van raw food. Hier wordt alles onder een bepaalde temperatuur (ongeveer 45°C) bereid volgens de regels van de kunst, waardoor de voedingsstoffen beter bewaard worden. Wat je op het bord krijgt is bio, glutenvrije, lactosevrij, 100% plantaardig en natuurlijk gezoet. Ook op de kaart: lekkere sapjes, smoothies, ontbijtgranola.

De Broers van Julienne, Kasteelpleinstraat 45-47 en Juliette, IJzerenwaag.

Vegetarisch en gezond: 10 lekkere adressen in Antwerpen
© gf

Quiches, gerechten uit de wereldkeuken, ook visschotels, maar altijd geserveerd met grote portie verse groenten. Wie hier binnenstapt vindt altijd wel iets dat hij of zij lekker vindt, en stapt buiten met een gezond gevoel. Zelfs na de consumptie van een stukje zoete taart (een must!).

De Broers kregen er intussen een kleiner zusje bij, Juliette, een winkel met vegetarisch en veganlekkers, en enkele tafeltjes om te eten. Tekenend is de plaats waar Juliette neerstreek : strategisch tussen de Kammenstraat, met alle hippe jongerenmerken, en de Nationalestraat, met de grote modemerken. Je eet er kruidige Marokkaanse wortelsla of Indiase wrap tandoori, en rodevruchtentaart na.

Vegetarisch en gezond: 10 lekkere adressen in Antwerpen
© gf

Aahaar, Lange Herentalsestraat 23.

De menukaart van Aahaar bulkt van lekkernijen uit de Indiase keuken. Het restaurant heeft een vegetarisch buffetformule waar je – voor 10 euro – à volonté – je bord vult met een heerlijk assortiment groenten, gepekelde varianten, linzensoep, papadam en/of zoetere specialiteiten. Een aanrader.

Lemon & Garlic, Scheldestraat 74.

Libanees Restaurant. Eten doe je er in de gezelligheid van het Midden-Oosten. Op de kaart: onder meer hummus, salades en veggie wraps. Wie wil kan er ook gewoon afhalen.

Beni Falafel, Lange Leemstraat 188.

Het adres voor de betere falafel van ’t Stad. Het brood wordt er verwarmd met ouderwetse tosti ijzers. Je vindt er ook andere specialiteiten uit het Midden-Oosten. Vegan op verzoek.

Falafel Tof, Hoogstraat 32

Vegetarische, dagverse, glutenvrije (uitgezonderd de pittabroodjes) falafeltent in de Hoogstraat. Hier stap je binnen voor een snelle, voortreffelijke hap in een gezellig interieur.

Eetcafé Stany, Stanleystraat 1

Antwerpen heeft uiteraard ook veel eetcafés waar je aan tafel kan schuiven voor een vegetarische maaltijd aan een vriendelijke prijs. Het gemoedelijke Eetcafé Stanny vlakbij Berchem Station is er zo eentje. Het is een van de vaste plekken van actrice Marieke Dilles voor een dagschotel met groenten in de hoofdrol.

Staan ook met stip in haar agenda aangeduid: het foodcollectief Otark (biedt op donderdag avontuurlijke vegetarische gerechten in Het Bos), Yam Thai (het uitstekende Thaise restaurant van Nathalie Meskens), Exki (gezond fastfoodketen met vestiging in de Scheldestad) en de vegetarische catering, traiteur en dagrestaurant ‘Lara kookt voor u’. (DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content