Variaties met bladerdeeg

Van koninginnenhapjes en quiches tot verfijnde desserts. Met bladerdeeg kan je vele kanten uit. Enkele suggesties.

Bladerdeeg kan gebruikt worden voor de meest uiteenlopende gerechten: van taarten en quiches, koekjes, gebak en koninginnenhapjes tot de meest verfijnde desserts zoals millefeuille met romige vulling en vers fruit.

Bladerdeeg dankt zijn naam aan het feit dat het deeg tijdens het bakken rijst en zich opsplitst in meerdere krokante laagjes. Dit bijzondere effect is het gevolg van de manier waarop bladerdeeg bereid wordt.

Bij het uitrollen van het deeg wordt er harde boter tussen de lagen gekneed. Tijdens het bakken zorgen de stukjes boter ervoor dat er warme lucht in het deeg terechtkomt en dat de lagen zich van elkaar scheiden. De bereiding van bladerdeeg vergt dus tijd en inspanning.

Om dit te omzeilen is er tegenwoordig prima bladerdeeg te koop, kant-en-klaar uitgerold of in handige plakjes. Er is zelfs keuze tussen bladerdeeg op basis van boter en bladerdeeg met plantaardige vetten. Het spreekt vanzelf dat de boterversie te verkiezen is om zijn superieure smaak.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content