Uit een ander vaatje getapt: een biersommelier over alcoholvrij bier

07/02/17 om 08:55 - Bijgewerkt op 08/02/17 om 13:20

Alcoholvrije bieren schieten als paddenstoelen uit de grond. Kan je die je met smaak kan drinken, en niet alleen omdat het moet? En bier zonder alcohol, is dat nog bier? "Officiéél wel," dixit biersommelier Sofie Vanrafelghem.

Er zijn twee manieren om alcoholvrij bier te produceren. Ofwel pas je het brouwproces zo aan dat er geen gisting (en dus alcohol) ontstaat, ofwel brouw je 'normaal' bier en haal je de alcohol er achteraf uit. Welke methode een brouwer kiest, hangt meer af van over welke kennis en apparatuur hij beschikt dan van de smaak die hij wil bekomen. Hoe dan ook vragen beide processen heel wat kennis: thuisbrouwers weten dat het gemakkelijker is een bier met hoog alcoholpercentage te brouwen dan een lichte drank. "Ze zeggen wel eens dat pils een van de moeilijkst te brouwen bieren is, omdat het alcoholpercentage zo laag ligt."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

Knack-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van Knack

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Onze partners