Tien verrassende culinaire steden om Valentijn te vieren

De liefde van de man gaat door de maag. Speciaal voor de avontuurlijke romanticus met een grote eetlust: tien aparte bestemmingen in Europa om de dag van de liefde samen door te brengen.

De liefde van de man gaat door de maag en dat mag op Valentijn zeker gevierd worden. Maak dit jaar van Europa het restaurant om de hoek, maar laat het ‘l’amour toujours’ van Parijs even achterwege. Speciaal voor de avontuurlijke romanticus met een grote eetlust: tien verrassende locaties om de dag van de liefde samen door te brengen.

1. Dublin

Laat voor een keer ook London links liggen en trek naar de Ierse hoofdstad Dublin die (als het niet evenveel is) misschien nog meer romantiek en heerlijk eten te bieden heeft.

De George’s Street Arcade, een uniek winkelcentrum in het hart van de stad en vlakbij het bruisende Temple Bar, siert Dublin al sinds 1881. De overdekte Victoriaanse markt is gevuld met boetieks met hippe kleding, juwelen, funky muziek, souvenirs en daarbovenop biedt het nog tal van eetgelegenheden aan.

Daarna kan u samen gezellig van een Irish coffee nippen in de bekende Curch Bar: eten en drinken in het prachtige decor van een drie eeuwen oud gebouw.


2. Istanbul

Turkije is dan wel niet helemaal Europees, Istanbul hoort er voor een stukje toch nog bij. Wie niet genoeg heeft aan elkaars warmte en de winterkou even wil ontvluchten, kan in de Oosterse stad de sfeer van ‘1001 nacht’ opsnuiven.

Istanbuls kruidenbazaar, ook wel de Egyptische bazaar genoemd, is een van ’s werelds beste voedselmarkten met een geweldig aanbod aan kruiden, olies, noten, fruit en andere Turkse lekkernijen. De miljoenenstad verzoent de Europese en Aziatische cultuur, ook op culinair vlak. Na een dagje kuieren langs de vele bezienswaardigheden, kan u uitrusten op enkele poefs met een warme appelthee in de ene hand en een waterpijp in de andere.


3. Boekarest

De Roemeense cultuur hecht veel belang aan lekker eten. Ontdek de hoofdstad, die nog niet aan toerisme ten prooi is gevallen, aan de hand van een gevarieerd aanbod samengesteld uit het beste eten dat de omringende landen te bieden hebben.

Traditionele gerechten zijn rijkelijk gevuld met groenten, maar ook vlees en vis vinden vaker hun ingang. De Roemeense keuken kent een gezonde balans en sterke smaak. Om de romantiek erin te houden, kan u zeker eens een Roemeense wijn proberen: een opkomend product in het land.


4. Vilnius

Litouwen zal zeker niet het eerste land zijn dat met romantiek en lekker eten geassocieerd wordt. De Litouwse keuken is een verborgen pareltje in Europa.

In gezellige, rustieke kelders kan u samen voor een overheerlijke everzwijnensteak kiezen. Ook het nationale gerecht ‘Cepelinai’, een zeppelinvormige aardappelknoedel gevuld met groenten, kaas of vlees, is het proberen waard. De meeste gerechten, tot gebakjes toe, worden geserveerd met bier. Bovendien zal uw portemonnee een culinair reisje naar Vilnius niet gauw voelen: het eten is er niet alleen lekker, het is er ook heel goedkoop.


5. Lyon

In Lyon werd de Franse keuken tot een kunstvorm verheven door de vaardigheden van een van ’s werelds invloedrijkste chefs: Paul Bocuse. De stad is een trekpleister voor lekkerbekken van elk budget, maar toch is het vooral de place-to-be voor culinaire hoogstandjes in de met Michelinsterren bekroonde restaurants. Bocuse gaf zijn naam aan de lokale markt die sinds 1859 al regionale producten levert: gaande van escargots en oesters tot foie gras en tarte framboise.

De meer landelijke keuken kan u in de meer traditionele restaurantjes proberen, de zogenaamde ‘bouchons’. Elk diner in de romantische stad aan de Rhône kan u dan ook nog beklinken met de beste Franse wijnen.


6. San Sebastian

Verleg uw grenzen in het land van de tapas, paella’s en sangria en waag u eens buiten Valencia en Barcelona aan het Baskische San Sebastian. U hoeft niet noodzakelijk voor een peperduur driesterrenrestaurant te kiezen in de noordelijke stad. Alles draait om eten in San Sebastian, waar de eenvoudigste maaltijd wordt omgetoverd tot een heus festijn.

Wie ’s morgens niet in bed wil blijven knuffelen en vroeg uit de veren is, moet zeker een bezoek brengen aan La Brecha. Op deze markt kan u proeven van wat de lokale inwoners zelf fantastisch vinden met lokaal geteelde producten. Bovendien is de markt nu uitgebreid met een modern winkelcentrum. ’s Avonds kan u ten slotte in eender welk restaurant genieten van Baskische tapas en lokale wijnen.


7. Kopenhagen

Wie Kopenhagen hoort, denkt meteen aan het beste restaurant ter wereld: Noma. Helaas is dat restaurant niet alleen heel erg duur, maar is het waarschijnlijk ook net iets te laat om er een tafel voor twee te reserveren.

Niet getreurd: de Deense hoofdstad heeft veel meer te bieden. Noma is groot kunnen worden, omdat het in een stad gevestigd is waar de smaak erg verfijnd is. Kopenhagen heeft een uitgebreid aanbod aan restaurants die voor ieder wat wils bereiden. De stad is daarnaast ook het centrum van de heropleving van ‘Nordic food’ of de Scandinavische keuken en heeft een bruisende cafécultuur voor de liefhebbers.


8. Wenen

In Oostenrijk kan u heel wat meer doen dan benen breken bij het skiën. Wenen is niet alleen een cultureel pareltje, ook voor ‘foodies’ is het de hemel op aarde. Wienerschnitzel smullen en daarna koffie met appeltaart degusteren in een van de vele historische cafeetjes en voor wie in een extravagante bui is: dineren bij Steirereck dat in de top tien staat van de beste restaurants ter wereld.
Ook met een beperkter budget kan u samen genieten van Oostenrijks rijke culinaire cultuur: Wenen is zowat bezaaid met eetstandjes in de gezellige straten.


9. Praag

Voor een romantisch winterwonderland moet u met Valentijn in Tsjechië zijn. Koud? Jazeker. Maar het oog wil ook wat. Bovendien is het de bestemming voor wie onbekende gerechten wil proberen.

In Praag worden vele culturen samen in de kookpot gegooid. Wat een verzameling eenvoudige stoofpotjes, crèmige sauzen en kool lijkt, wordt er door de chefs tot een hoger en heel nieuw niveau verheven. Een culinair avontuur in een wonderlijke stad verzekerd.


10. Monaco

In de winter even aan de zwoele Middellandse Zee ontspannen. Monaco, een stadsstaat, is de plaats waar hedonisme in stijl zegeviert. Hier kan u genieten van de klassieke Mediterraanse keuken, maar net iets anders met Italiaanse invloeden in Franse stijl.

In Monaco is het echt genieten, maar tegen een bijzonder hoge prijs. Hier moet u niet naartoe gaan als u er geen geld tegenaan wilt gooien. Maar wie het er wel even voor over heeft, kan rustig genieten van haute cuisine en in een pure luxe een onvergetelijke Valentijn tegemoet gaan. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content