Seizoen van Zeeuwse mosselen van start gegaan

© Thinkstock

Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen is in Yerseke van start gegaan. De start van het seizoen vindt daarmee zowat drie weken later plaats dan vorig jaar.

Het nieuwe seizoen van de Zeeuwse mosselen is in Yerseke van start gegaan. De start van het seizoen vindt daarmee zowat drie weken later plaats dan vorig jaar. De prijzen die de mosselen halen op de veiling, zijn wel vergelijkbaar met die van 2012, meldt het mosselkantoor in Yerseke.

Dat de nieuwe oogst mosselen van Zeeuwse bodem er later is dan andere jaren, heeft te maken met de aanhoudende koude van dit voorjaar. “Die koude had gevolgen voor de groei van de mosselen. Daarom hebben de mosselkwekers en handelsbedrijven beslist om de mosselen iets meer tijd te geven”, zegt Christine Fijnhaut van het mosselkantoor. Volgens haar hebben de mosselen, mede dankzij de hogere temperaturen van de voorbije weken, ondertussen wel de gewenste kwaliteit.

“Ze hebben een gevulde schelp en ze smaken lekker”, zegt ze. Over de prijs die de consument zal moeten betalen, kan Fijnhaut nog niets zeggen. “Daar hebben we geen zicht en invloed op, daar beslissen de restauranthouders en supermarkten zelf over.”

Op de veiling zijn de prijzen alvast “vergelijkbaar met vorig jaar bij de start van het seizoen”, aldus Fijnhaut. Tijdens het seizoen van de Zeeuwse mossel, dat loopt van juli tot april, wordt jaarlijks gemiddeld vijftig miljoen kilogram mosselen geproduceerd. Ongeveer zestig procent daarvan wordt uitgevoerd naar BelgiĆ«. Mosselen worden al meer dan 150 jaar gevist in de Nederlandse wateren. De twee kweekgebieden zijn de Oosterschelde en de Waddenzee, samen goed voor ongeveer 7.000 hectare. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content