Tien restaurants die excelleren in de klassieke keuken

Koks grijpen terug naar traditionele waarden. Tien restaurants die excelleren in de klassieke keuken.

Na de uitspattingen van de moleculaire keuken zijn koks op zoek naar vaste grond onder de voeten en grijpen ze terug naar traditionele waarden. Hierbij tien restaurants die excelleren in de klassieke keuken.

Karmeliet

Als het aan de bescheiden Geert Van Hecke zou liggen dan zou hij uitsluitend klassiek koken met smaakbommen als makreel, zee-egel, buikspek van varken, gevogelte, truffel, enzovoort.
Karmeliet , Langestraat 19, 8000 Brugge. Tel. 050/33 82 59. Zondag en maandag gesloten.

Arenberg

Zeventiende-eeuwse herenhoeve met baas Lieven Demeestere als ervaren stielman aan het fornuis.
Arenberg , Kapeldreef 46, 3001 Heverlee. Tel. 016/224775. Maandag, woensdagavond en zondag gesloten.

Les Brigittines ‘Aux Marchés de la Chapelle’

Vlaming Dirk Myny is eigenaar en chef-kok. Hij werd gevormd door Eddie Van Maele en Guy Van Cauteren. Hij komt op voor lekkernijen uit de terroirkeuken, zoals varkenspoot met kappertjes, augurken, hardgekookt ei, of kalfswangen in een frisse jus met roze peper en pompelmoes en opgediend met ‘pommes dauphines’.
Les Brigittines , Kapellemarkt 5, 1000 Brussel. Tel. 02/512 68 91. Zaterdagmiddag en zondag gesloten.

Ecailler du Palais Royal

Te vinden in een zeventiende-eeuws huis tussen de antiekzaken aan de voet van de Zavelkerk. De sfeer is die van een Engelse gentlemen club. Baas en chef-kok Richard Hahn brengt visbereidingen uit de traditionele Franse feestkeuken. De producten zijn van onberispelijke hoedanigheid.
Ecailler du Palais Royal , Bodenbroekstraat 18, 1000 Brussel. Tel. 02/512 87 51. Zondag gesloten.

’t Fornuis

Dinosaurus Johan Segers bewijst al enkele decennia dat alles draait rond eerlijke producten. Hij blijft de regels uit de klassieke keuken trouw en heeft een boontje voor orgaanvlees en vergeten groenten.
’t Fornuis, Reyndersstraat 24, 2000 Antwerpen. Tel. 03/233 62 70. Zaterdag en zondag gesloten.

Hof ter Eycken

Eigenaar en chef-kok Philippe Vanheule heeft beide voetjes op de grond. Hij laat zich inspireren door al wat bloeit en boeit in eigen moestuin. Het restaurant is een idyllisch gelegen oude stoeterij in het hartje van het Pajottenland.
Hof ter Eycken , Aalstersesteenweg 298, 9400 Ninove. Tel. 054/33 70 81. Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

De Pastorie

Carl Wens was de poulain van Pierre Wynants toen hij nog in de Comme chez Soi werkte. Zijn restaurant is ondergebracht in een zeventiende-eeuwse pastorie met paradijselijk terras en zicht op de goed onderhouden pastoorstuin.
De Pastorie , Plaats 2, 2460 Lichtaart. Tel. 014/55 77 86. Maandag en dinsdag gesloten.

Slagmolen

Hedendaagse klassieke keuken met topproducten, wars van culinaire trends. Eigenaar en chef-kok Bert Meeuwis ontwikkelde een eigen stijl en dat is te nemen of te laten.
Slagmolen , Molenweg 177, 3660 Opglabbeek. Tel. 089/85 48 88. Dinsdag, woensdag en zaterdagmiddag gesloten.

Villa Lorraine

Dit oude huis kreeg vers bloed van Serge Litvine. Deze zakenman van Russische oorsprong injecteerde onlangs de nodige middelen. Het restaurant dateert uit 1953 en beleefde hoogdagen onder Marcel Kreutsch. Vandaag heeft Patrick Vandecasserie de leiding over de keuken en kan men kiezen tussen het gastronomische eethuis of de laagdrempelige formule van Diptyque.
Villa Lorraine , Diesdellelaan 75, 1000 Brussel. Tel. 02/374 31 63. Zondag en maandag gesloten.

Molenberg

Filip Bogaert gaat in alle stilte voort op de manier zoals hij dat heeft geleerd in al die jaren dat hij de trouwe rechterhand was van Pierre Wynants. De voormalige molenaarshoeve ligt aan de Stijn Streuvelsroute.
Molenberg , Kwadepoelstraat 510, 8550 Zwevegem. Tel. 056/75 93 97. Maandagavond, woensdag, zaterdagmiddag en zondagavond gesloten.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content