Chez Augusta ****

© CWF&PH

Nieuwkomer met culinaire bagage

Olivier Cazaubon vernoemde zijn restaurant naar zijn grootmoeder. Door haar werd hij verliefd op ambachtelijke producten en op de marktkeuken die de seizoenen volgt. Olivier Cazaubon komt uit Toulouse, was tien jaar lang caviste (keldermeester) en werkte bij Franse topkoks als Alain Senderens en Lucas Carton, voordat hij naar België kwam en in de Brusselse Duivenstraat een wijnbar begon. Chez Augusta opende in 2016. Het restaurant heeft een mooie collectie wijnen op de kaart. Olivier zelf houdt van bio- en natuurwijnen met frisse, fruitige smaken. Hij komt aan tafel graag wat uitleg verschaffen en doet dit ontspannen, wars van oenologisch gedaas. Voor 16 euro komen er twee afgestemde glazen wijn bij het driegangenmenu, dat 36 euro kost en de mogelijkheid biedt om zelf een voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht uit de spijskaart te kiezen.

Bij Augusta gaat men klantvriendelijk te werk en de bereidingen zijn echt smakelijk. Niets dan lof voor deze nieuwkomer met respect voor reële waarden, zoals culinaire tradities, maar dan wel zonder stoffigheid en met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. De eetzaal is een knus ingerichte plek. Je kunt kiezen tussen een plaats aan een tafeltje, aan de gastentafel of aan de toog. Er klinkt zachte jazzmuziek en het kosmopolitische publiek stroomt binnen. Chef-kok is Daniel Dupuis, hij heeft jaren ervaring en voelt perfect aan wat Olivier Cazaubon wenst. Wij nipten van een glaasje Isola Augusta, DOC Friuli Latisana 2014, als karaktervolle vino vivo (7 euro).

Het lezen van de bereidingen op de spijskaart scherpt de honger. Er komt een toastje met ganzenlever, forel en citrus als welkomsthapje. Wij kiezen twee voorgerechten. Gestoofde spruitenblaadjes combineert de chef met Baskische xixtora-worstjes, kokkels en op de plaat gebakken inktvisjes : om de vingers bij af te likken. Ravioli is gevuld met rundstaart en oude rassen wortel, en liggen in een geurige consommé. Daarbij komt een Les Pierres Chaudes 2014, pinot noir, Domaine Julien Meyer, als enigszins troebele en rinse natuurwijn zonder sulfiet (7 euro). Dan zijn er de twee hoofdgerechten. In boter goudbruin gebakken sint-jakobsschelpdieren met mousseline van aardappel en bloemkool, met koffie gekonfijte venkel en mousse van zee-egels is het ene. Het andere is het smakelijke vlees van longhaas, puree van gerookte zonnewortel, zwezerik, wilde paddenstoelen en risotto van spelt. In het glas een intense, mondvullende Languedoc Les Princesses van Jean Paul Fontaines (7 euro). Wij sluiten af met coulis van cactusbloem met cremeux van witte chocolade met sorbet van citroen, en een lichte chocolademousse met cacaosorbet, krokante feuillantine en poeder van zwarte olijf.

Menu vanaf 36 euro. Alleen ’s avonds open. Zondag gesloten.

Notarisstraat 31, 1050 Brussel, 02 538 91 12, chezaugusta.be

VORKJES : * MATIG ** CORRECT *** POSITIEVE BELEVENIS **** AANRADER, DE OMWEG WAARD

TEKST PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content