© Lucia Calfapietra

Cicchetti, tapa’s, antipasti, mezze, kemia… Kleine porties worden almaar populairder. Ideaal bij fear of missing out. En sharing is caring.

VLAANDEREN

Agua del Mar

Een zuiderse croque monsieur met courgette, tomaat en pesto. Of een kippenspies met soja, sesam en lente-ui. Of een Thaise curry van mosselen, kokos en koriander. De kaart met tapas in deze chique brasserie aan het strand, een onderdeel van het Kursaal, gaat alle kanten uit. Omdat ook de rest van de kaart heel gevarieerd is Рen kinderen bovendien uit een eigen menukaart kunnen kiezen Рis dit een plek waar iedereen tevreden wegwandelt. Het decor is ook niet mis. Behalve een terras met zicht op zee en zand wacht binnenin een luxueuze eetzaal met lange gordijnen, tafellinnen en opvallende sfeerverlichting. Na de middag wordt Agua del Mar de betere tearoom, met pannenkoeken, caf̩ glac̩ en dame blanche.

Kursaal Westhelling zonder nummer (gelijkvloers van het Kursaal), 8400 Oostende, aguadelmar.be. Gesloten op maandag en dinsdag.

Escabeche

Tapas deluxe. Dat is de ondertitel van dit restaurant met veelkleurige tegels aan de toog en de open keuken. Die term verwijst niet naar Spaanse gerechten – al kun je hier wel patatas bravas eten – maar wel naar die eetcultuur, waarbij gasten bij een goed glas een reeks hapjes laten aanrukken. De tapas hier zijn van het chiquere soort en halen hun inspiratie uit alle hoeken van de wereld, van tempura van Nobashi-garnalen met chilimayonaise over inktvis met geplette aardappel en gerookte paprika tot een stukje pluma van varken met gebakken paddenstoelen. Op een krijtbord aan de muur staan extra suggesties – waarbij chef Karel Viaene ook aan de vegetariërs onder ons denkt. Bij mooi weer kun je eten in de stadstuin.

Stationsstraat 166, 8790 Waregem, escabechedeluxe.be. Gesloten op zondag en maandag.

Gust

Kleine Gust of Grote Gust? Dat is zowat de enige vraag waarop gasten in deze bistro boven het gastronomisch restaurant Table d’Amis een antwoord moeten zoeken: heb je weinig honger, dan ga je voor een gerechtje uit het Kleine Gust-gedeelte van de kaart, van een gegrilde witte pens tot een bordje escabeche van makreel met tomaat. Bij grote honger helpt Grote Gust. Voor dat deel van de kaart heeft chef Matthieu Beudaert steviger porties voorzien, zoals kabeljauw met coulis van tomaat of een haantje met cider en seizoensgroenten. Wie nog meer honger heeft kan kiezen uit een lijst nevengerechten, van gegrilde bloemkool tot frieten met mayonaise.

Met zijn open keuken, losse sfeer en kleine houten tafels weet Gust bovendien helemaal het DNA van een hedendaagse bistro te vatten. Je kunt hier snel een hapje eten, maar wie wil kan ook een hele avond doorbrengen met Kleine en Grote Gusten.

Sint-Maartenskerkhof 8, 8500 Kortrijk, gastrobargust.be. Gesloten op zondag en maandag.

L’Amitié

Thomas Baeyens, al jaren een vaste waarde, gooide recent zijn restaurant aan het Antwerpse Zuid helemaal om. Gedaan met een degustatiemenu! Zelfs naar de voor- en hoofdgerechten zullen bezoekers in het nieuwe L’Amitié vruchteloos zoeken. In plaats daarvan kun je hier kiezen uit een uitgebreide lijst bordjes, van hummus met koriander over een portie chorizo of bellottaham tot kleine gerechten. Die zijn gewoon onderverdeeld in koud (sushi van paling, crème van erwten met asperges) en warm (zwezerik, artisjok en truffel, mosseltjes met curry). Alles is van superieure kwaliteit, net als de drankenkaart. Ook het interieur ademt de nieuwe cool uit, met ruwe bakstenen muren, hoge houten tafels en gemakkelijke leren banken. L’Amitié 2.0 is lekker en relaxed.

Vlaamsekaai 43, 2000 Antwerpen, lamitie.net Gesloten op zondag en maandag.

Less

Een bordje ceviche van Noordzeebaars? Of de Air Baguette, het beroemde broodje van El Bulli? Of toch liever een toast vitello tonato? Het is moeilijk kiezen uit de reeks tapas die op de kaart staan van deze hedendaagse bistro. Ook de lijst met wat grotere gerechten, bedoeld om te delen met de rest van de tafel, is verleidelijk en bestrijkt klassiekers van over de hele wereld, van een crispy duck salad tot kokkels met soja en limoen.

De geheel eigenzinnige look en de kaart van deze bistro zijn bedacht door Joachim Boudens en Gert De Mangeleer, het duo achter Hertog Jan. Less is gevestigd in de villa waar het driesterrenrestaurant vroeger gevestigd was. Maar de stijfdeftigheid van Michelin is gelukkig ver te zoeken in deze ode aan de beste comfortfood: hier staat de snijmachine voor een lekker stukje Spaanse ham gewoon in de zaal en vinden gasten hun bestek in een metalen blik op tafel.

Torhoutsesteenweg 479, 8200 Sint-Michiels (Brugge). l-e-s-s.be. Gesloten op zaterdag en zondag.

Osteria Moretti

Tiana Moretti en Alexander Reniers hebben in de beste restaurants van België gewerkt, maar toch houden ze zich in hun eigen zaak ver van grote degustatiemenu’s en een uitgebreide kaart. Je kunt hier komen ontbijten, kiezen uit een reeks antipasti met een glas wijn of gewoon voor een snelle pasta gaan. In de namiddag is er gebak en koffie – geen slecht idee voor een restaurant tussen de winkelstraten.

Alsof die lange werkdag nog niet genoeg is, bouwt het koppel het restaurant met zijn open keuken en lange witmarmeren toog ’s avonds om tot een ‘echt’ restaurant waar gasten één menu eten. En daaraan valt inderdaad te merken dat chef Alexander Reniers onder meer bij het Hof van Cleve gewerkt heeft. ’s Morgens nog koffie met een croissant, ’s avonds makreel/ponzu/avocado!

Aldestraat 20, 3500 Hasselt, osteriamoretti.be. Gesloten op dinsdag en woensdag.

Vinto

Dit sympathieke restaurant, met zijn verweerde houten plafond, brute muren en een kleine toog, is een project van twee ex-werknemers van driesterrenrestaurant Hertog Jan. Maar Pieter Fraeyman (de sommelier) en Karel Van Oyen (de chef) houden het hier veel bescheidener: zij willen complexloos lekker eten en drinken serveren. Van Oyen beperkt zijn borden tot een viertal producten, maar toch weet hij creatief voor de dag te komen. Zo serveert hij kippenlever en forel met witloof, duindoornbes en peperkoek. Een ander goed idee is dat gasten hier zelf ook bijgerechten kunnen kiezen. Zo kun je een duifje combineren met aardappelmousseline of een van de vijf andere garnituren. Op het krijtbord heeft Pieter Fraeyman interessante flessen genoteerd, al doet hij zelf ook dienst als wandelende wijnkaart.

Hoogstraat 7, 9770 Kruishoutem, vinto.restaurant. Gesloten op zondag en maandag.

Vos

Met een terras op een binnenplaats, sympathieke gerechten en een swingende sfeer baten de vrienden Matthias Devos en Jakob Everaert een van de hipste adressen van Gent uit. Vanuit hun open keuken sturen ze sharing-bordjes de zaal in die hun inspiratie uit uiteenlopende eetculturen halen. Zo kun je hier een Spaanse combinatie van pulpo en chorizo eten Рmet een cr̬me van witte bonen Рmaar ook een bordje hummus of Thaise visburgers. Bij een smakelijke bol burrata (mozzarella met room) komen wat beetgare groenten, pesto en pijnboompitten.

Het restaurant is achterin gelegen, langs de straatkant is Vos ook een koffiebar, open van het ontbijt tot de late namiddag.

Zwijnaardsesteenweg 6, 9000 Gent, vos.gent. Gesloten op zondag en maandag.

Zappaz

Bij een nieuwe, hippe stadswijk hoort een al even trendy restaurant. Dat principe wordt hier met schwung in de praktijk gebracht door Seppe Dezeure en Kaay Verachtert, twee jonge koks die ervaring opdeden in Leuvense toprestaurants. In hun strakke restaurant met felle kleuren en graffiti aan de muur serveren zij creatieve gerechten om te delen. Daarbij halen ze inspiratie uit de hele wereld: zo maken ze zowel een eigen versie van paella als van Scandinavische gravlax. Sardines en avocado frissen ze op met watermeloen en bij een stukje kalfszwezerik komt Catalaanse stengelui, espelettepeper en pata negra-ham. Ook de wijn- en cocktailkaart staat op punt. ’s Middags is het aanbod beperkt tot een lunch, ’s avonds kies je een gastrotapasmenu van 5, 6 of 7 gangen.

Schipvaartstraat 22, 3000 Leuven, zappaz.be. Gesloten op zondag en maandag.

BRUSSEL

Chana

Chana – Pakora & Falafel neemt je mee naar India, Pakistan en het Midden-Oosten, met chana (hindi voor kikker-erwten) als rode draad. Stapels aardewerken kommen, oude tegelwanden en een toonbank in licht hout typeren de losse sfeer. Met op de achtergrond de hypnotiserende klanken van tabla’s en bajans, bereidt Ali, de Pakistaanse patron, zijn authentieke pakora, een specialiteit op basis van rode uien die in kikkererwtendeeg worden gerold voor ze gefrituurd worden. Het is een eenvoudig maar heerlijk hapje, dat wordt geserveerd met een voortreffelijke yoghurt-muntsaus. Probeer ook de hummus en de pita, of de baba ganoush.

Sint-Gillisvoorplein 24, 1060 Brussel, 02 534 41 55. Gesloten op maandag en dinsdag.

Fingerfood
© Lucia Calfapietra

Dam Sum

Een Chinees die mee is met zijn tijd? Dat geldt zeker voor Dam Sum, waarvan het Aziatische dinerdecor werd ontworpen door het architectenbureau NC&Bham. Felle neonreclame, rode alkoven, lange vermiljoenrode banken, glas-in-loodramen, Chinese lantaarns. Je zou je bijna in Hongkong wanen. Wat het eten betreft, wordt hier vooral gefocust op dim sum, gevulde deegflapjes die worden gestoomd en geserveerd in gevlochten mandjes. Een must is de Xiao Long Bao Pork, een dim sum gevuld met varkensvlees en een bouillon van gevogelte die je inademt voordat je smaakpapillen zich verlustigen in een mix van sojasaus, azijn en verse gember.

Drievuldigheidsplein 11, 1050 Brussel, damsum.com. Gesloten op maandag.

Kumiko

Dit op de izakaya (de typische feestbar van Tokio) geïnspireerde eethuis gaat geen uitdaging uit de weg. Dat blijkt al uit het interieur: in plaats van de succesformule te kopiëren kozen de eigenaars voor een originele mix van stijlen. De stoelen komen uit een oud Hongaars café, de grote tafels zijn geïnspireerd op modellen van Marfa en het plafond is bekleed met pallethout. Kortom, een uitermate mondiale stijl. Veel klanten komen speciaal voor de onigiri, zeg maar het Japanse equivalent van onze sandwich. Een onigiri bestaat uit een portie rijst, verpakt in een zeewierdriehoekje, dat je op een weldoordachte manier moet openmaken. Ook de meatballs en de auberginetofoe zijn verrukkelijk.

Aalststraat 7, 1000 Brussel, kumiko.be.

Le Mangeoire

Deze onvergelijkbare zaak is de creatie van Camille en Jérémy, twee pittige Parijzenaars. Met zijn tweeën runnen zij een eethuis/kruidenierszaak waar alles kan. Zo kun je hier terecht voor een ontbijt, lunch, vieruurtje, kruidenierswaren, wijntje. Origineel is het idee om aan elke dag van de week een specifiek thema te verbinden. Op maandag bijvoorbeeld zijn er allerlei variaties op pasta. Op dinsdag is het americain time met een mooie filet americain, niet volgepropt met mayonaise, maar geserveerd met gebakken groentjes. Woensdag: verrassing! Donderdag: burgerdag. Vrijdag: verse vis recht uit de zee. De natuurlijke wijnen komen van Titulus. Eén voorbeeld: de excellente Bulle du Facteur, een opmerkelijke, sprankelende chenin.

Congresstraat 34, 1000 Brussel, 02 223 00 02. Gesloten op zaterdag en zondag.

Les Domaines qui montent

Deze vestiging van een Franse keten, zowel eethuis als kruidenierszaak, is nu ook present in Ukkel. Het concept doet geen afbreuk aan de selectie van atypische wijnen, zoals Terre de Silex, AOP Coteaux du Giennois, een mineraalrijke witte wijn, noch aan het onthaal van de patron Giuseppe Riesi, noch aan de selectie kazen en fijne vleeswaren, afkomstig van kleine producenten. De inrichting valt op door het donkere decor met bistrotafeltjes omgeven door bokalen vol cassoulet en tapenades. Hier geen plichtplegingen. Als voorbeeld vermelden we alleen maar een gerechtje bestaande uit twee plakjes met peterselie bestrooide ham, een pot augurken waaruit je neemt wat je wilt en wat brood van Saint-Aulaye.

Postiljonstraat 15, 1180 Brussel, lesdomainesquimontent.com. Gesloten op zondag en maandagavond.

Tarzan

Het was hoog tijd voor een meer vrouwelijke, groene toets in het wijnbaraanbod. Denk: kokkels met een rauw sausje met citroenkruid en Spaanse peper, avocadocrème en flinterdunne rodebietplakjes, overheerlijke hummus. Voor de diehards is er de planche vigneronne, waarbij fijne vleeswaren en kazen worden vergezeld van een mousse van dragon, cashewnoten en rammenas. Bij deze originele gerechtjes horen vanzelfsprekend flessen ‘puur natuur’. Ze zijn er in twee versies: voor de neofieten Mosse, Breton en Crispeels en voor wie een stapje verder wil gaan en niet terugschrikt voor wat reductiegeur is er Didier Chaffardon of Pierre Frick. Goed nieuws: Tarzan heeft nu ook zijn Jane voor het betere wijnwerk.

Washingtonstraat 59, 1050 Brussel, 02 538 65 80. ’s Middags gesloten.

Wine Fever

In een tijd waarin de wijnbars uit de grond schieten en almaar betere kwaliteit bieden, komt het eropaan het verschil te maken. Wine Fever onderscheidt zich alvast door de enthousiaste en vriendelijke aanpak, met Laurence Lardot als drijvende kracht. Een onweerstaanbare energie en passie voor wijnen met een persoonlijke signatuur kenmerken deze wijnbar. En het interieur is al even geslaagd: lichthouten schappen, verlichtingsarmaturen van kurk, hoge gastentafels en een art-decofresco dat de werken van Tamara de Lempicka evoceert. Wat valt er zoal te smullen: hoofdkaas van Louis Ospital, sardines van La Guilvide, rillette.

Charles Grauxplein 3, 1050 Brussel, wine-fever.be. Gesloten op zondag en maandag.

WALLONIË

En Ville

Ook al ziet dit kleine vintage restaurant er niet echt bijzonder uit, het heeft wat te bieden. De vaste klanten weten dat je hier gewoon aan de toog bestelt. Velen komen speciaal voor de smaakvolle eiergerechten, een frisse salade geïnspireerd op een of ander ver land of een originele boterham met hummus, prei en kurkuma. Het accent ligt duidelijk op vegetarische gerechten en lokale producten (de groenten komen van de Jardin d’Antan in Hody), wat niet wegneemt dat er ook nostalgie op het menu staat, in de vorm van een onweerstaanbare crapuleux, een gebak op basis van chocolade, pindakaas en nog meer chocolade. De gerechten variëren volgens de seizoenen en de stemmingen van Lena en Maxime, een koppel dat buiten de restaurantwereld staat en gewoon zijn zin doet.

Rue Soeurs de Hasque 1b, 4000 Luik. Gesloten op zondag, maandag en ’s middags.

Pépite

Hyggekrog is een Deens woord voor een knus, gezellig plekje waar je helemaal tot rust komt. Dat is dan ook de sfeer in Pépite, met een interieur ontworpen door de architectengroep Hylé, inclusief lemen muren, messen van Nontron-buxus, een zithoek en een kelder met een grote tafel. Het heeft alvast iets huiselijks. Kortom, de juiste sfeer om te genieten van een uitgelezen selectie wijnen die worden aangeboden in twee versies: Allocations happy few en Coup de coeur pour tous. Al even heerlijk zijn de gerechten van Kevin Perlot, de 23-jarige chef die ervaring opdeed in L’Air du Temps en nu hier zijn kookkunsten tentoonspreidt. Wat dacht u van een cochon soufflé met dragonsaus, een geglaceerde rundtartaar met geitenkas of een ‘simpele’ schotel met kokkels in witte wijn en citroenkruid?

Rue Notre Dame 44, 5000 Namen, www.pepite-resto.be. Gesloten op woensdagmiddag, zaterdag en zondag.

Saka 20

Saka 20 is veel meer dan een wijnbar. De drijvende kracht achter dit verhaal is Philippe Genion, een wijnhandelaar uit Marche die maar één passie heeft: oenologie en gastronomie. Wij zaten tegenover hem en waarachtig, deze wijnacrobaat liet ons alle kleuren van de regenboog zien: ichigo van Ludovic Chanson, chinon van Nicolas Grosbois, Zuid-Afrikaanse grenache van Derelict Vineyard. Ook de selectie tapas, van jamon iberico en ansjovis tot gevulde en gefrituurde olijven en buikspek, mogen er zeker zijn.

Rue de la Chapelle 66, 6030 Marchienne-au-Pont, Charleroi, saka20.com. Op zondag, maandag en ’s middags gesloten.

Vino Vino

De spil van deze bruisende wijnbar is de rondborstige Marc Detraux, de voormalige sommelier van l’Eau Vive in Arbre. Basis van het concept is een wijnkelder waar je ook kleine gerechten kunt eten, met de nadruk op delen. Enkele voorbeelden: gemarineerde vis Madeleine, lauwe Hervekaas met peren en komijn of weck van gele tonijn met olijfolie. Het interieur ziet eruit als een lange gang, bekleed met Parijse metrotegels en warme, bordeaux muren. De meerwaarde? De formule wijn per glas op basis van drie geopende flessen, waarvan het verbruik wordt genoteerd naargelang de consumptie.

Rue des Brasseurs 61, 5000 Namen, vinovino.be. Gesloten op zondag, maandag, dinsdagmiddag en woensdagmiddag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content