Eten bij de viskok van het jaar

17/04/14 om 08:50 - Bijgewerkt om 08:50

Bron: Knack Weekend

Arendonck ligt in de grensstreek, waar de mensen vroeg eten en vroeg naar bed gaan. Dat merk je aan de openingsuren van Lèche Plat zowel als aan de uitgestorven straten. Lèche Plat is een bescheiden tweemanszaak, gelegen in de schaduw van de kerk.

Eten bij de viskok van het jaar

© Michel Vaerewijck

Arendonck ligt in de grensstreek, waar de mensen vroeg eten en vroeg naar bed gaan. Dat merk je aan de openingsuren van Lèche Plat zowel als aan de uitgestorven straten. Lèche Plat is een bescheiden tweemanszaak, gelegen in de schaduw van de kerk.

De bistro kwam in het nieuws omdat chef-kok Ivan Menten bij de VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) met een pladijsgerecht de titel Viskok van het Jaar 2014 binnenhaalde. Na zo'n erkenning verwacht je een stormloop en een spijskaart vol visgerechten. Niets daarvan echter. Wij zaten er die woensdagavond alleen en op de kaart prijkten amper twee visgerechten naast zes vleesgerechten.

Het visaanbod was beperkt omdat Ivan Menten de seizoenen volgt en vissoorten koopt als die goed en goedkoop zijn. Ivan werkte in brasserieën en feestzalen. Naast grote koks heeft hij nooit gestaan. Toch slaagt de autodidact erin om lekkere gerechten op tafel te zetten. Krokant gebakken kalfszwezerik kwam met plakjes Secreto Ibérico (16 euro) en carpaccio van rund met truffeldressing en krullen Parmezaanse kaas (13,50 euro). De vol-au-vent had alles waar de liefhebber van droomt: in huis gebakken bladerdeeg, balletjes kalfsgehakt, zwezerik, kip, champignons en een kom eersteklas frieten (23 euro). De ribben van pata negra waren succulent (20 euro). Het geheim: drie dagen in een zachte pekel, een nacht op lage temperatuur garen, opwarmen in de Roner en aanbakken en lakken met ponzu, sojasaus, look en honing. Afsluiten deden wij met een correcte dame blanche (7 euro). Ivan brengt smakelijke, volkse gastronomie.

Lèche Plat, Vrijheid 27, 2370 Arendonck, 014 68 74 68. Open van 11u30 tot 14u30 en van 16u30 tot 21 uur, op zondag van 11u30 tot 20u. www.leche-plat.be.

Categorie: bistro

Keuken 7,5

Decor 7

Comfort 7

Bediening 7

Prijs/kwaliteit 7

Onze partners