Eerste Michelinster voor de jonge topchef Tim Boury

Jong keukengeweld Tim Boury opende nog geen jaar geleden Restaurant Boury in Roeselare en werd in de nieuwe Michelingids meteen bekroond met een ster. ‘Dat het zo snel zou zijn had ik niet verwacht.’

De nieuwe sterren in Vlaanderen laten zien dat een nieuwe generatie het roer heeft overgenomen. Het jonge keukengeweld laat de moleculaire keuken voor wat het is en ontwikkelt een eigen identiteit. Zo ook de talentvolle chef-kok Tim Boury die net zijn eerste Michelinster kreeg. Zijn restaurant Boury in Roeselare opende nog geen jaar geleden de deuren en werd door de nieuwe culinaire gids meteen gepromoveerd. ‘Dat kwam aan als een verrassing. Je weet dat Michelin inspecteurs je zaak bezoeken, en dan leef je ergens op hoop. Maar dat de eerste ster zo snel zou komen, had ik niet verwacht.’

Zijn aanpak in de keuken gaat hij niet veranderen. ‘Wij hebben die onderscheiding gekregen op basis van het niveau dat we tot nog toe haalden. Ik ga daar nu niet aan te sleutelen. Dat wil niet zeggen dat we blijven stilstaan. Integendeel, elke dag zijn we op zoek naar kwaliteit, verbetering, voorruitgang. De lat wordt in de keuken elke dag hoger gelegd. Zo word je beter.’

Tim Boury maakt er een erezaak van om te werken met verse en seizoensgebonden ingrediënten, bij voorkeur uit de eigen streek. ‘Ik heb geen lievelingsproducten. Vis, vlees, groenten, maakt niet uit, als ze maar vers zijn.’ De menukaart wordt om de zes weken aangepast, ‘en dan storten we ons weer op nieuwe smaken en creaties’.

De 28-jarige Boury liep 4,5 jaar school bij topchef Sergio Herman van restaurant Oud Sluis. Boury is dus goed geplaatst om het Nederlandse keukengebeuren te vergelijken met de Vlaamse. ‘Laat ons zeggen dat onze noorderburen ietwat gekker zijn. Ze zijn verzot op foodfotografie, ze zijn meer gepassioneerd door het visuele. Bij een mooi gerecht gaat het wauw-gevoel primeren. Belgen zijn bescheidener. Een Nederlander is kritischer omdat hij sowieso luidop denkt.’

Over feestvieren is Boury formeel. ‘Een etentje met het hele team staat al op het programma. Deze eerste ster is een beloning voor ons allen.’

David Bitoune

Opleiding

Tim Boury werd culinair gevormd aan de beroepsschool in Koksijde. Hij ging aan de slag in Comme chez Soi, waar hij twee jaar in de keuken stond, en in Oud Sluis, waar hij bijna vijf jaar werkte en Filip Claeys opvolgde als souschef. Echtgenote Inge Waeles die mee in de zaak staat, studeerde ook af aan Ter Duinen en belandde ook in de keuken van Comme chez Soi, waar zij Tim ontmoette. Daarna volgden de keukens van Hof van Cleve, De Jonkman en Auberge du Pêcheur, waar Inge twee jaar souschef was naast Axel Colonna-Cesari.

Boury, Diksmuidsesteenweg 53, 8800 Roeselare, tel. 051626462.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content