Collard: oudste bakker van de couque de Dinant

De firma Collard dateert uit 1774 en is de oudste bakker van de fameuze couque de Dinant (concurrent Thonon is actief sinds 1865). De productie ging ruim twee eeuwen lang over van vader op zoon. In de winkel vertelt men dat de koek geïnspireerd is op de placenta, een platte koek uit de Romeinse tijd. Het deeg van de Dinantse koek wordt op 300°C gebakken in ijzeren vormen, en verandert dan in karamel, die bij afkoelen zeer hard wordt.

Op een brok koek van Dinant kauw je niet, maar zuig je! Zo blijven je tanden heel en heb je langer plezier. Couques Collard heeft zijn werkplaatsen in de Rue En Rhée, een van de achterliggende straten. Daar, in de schemerige vertrekken, rolt de bakker het deeg met de hand uit, waarna hij het in vorm drukt en bakt. Het is er alsof de tijd stil is blijven staan.

Couques Collard: Boulevard Churchill 26, 5500 Dinant. 082 22 70 54. www.couquesdedinant.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content