Bistro Vintage: Eetbare schilderijtjes

28/08/14 om 10:49 - Bijgewerkt om 10:49

Bron: Knack Weekend

Thierry Thys van sterrenrestaurant Nuance in Duffel, heeft er een zaak bij: bistro Vintage. Het restaurant kan qua formaat, inrichting en keukenniveau wedijveren met de betere hedendaagse eethuizen uit Vlaanderen en het woord "bistro" is hier dan ook niet gepast.

Bistro Vintage: Eetbare schilderijtjes

© Michel Vaerewijck

Thierry Thys van sterrenrestaurant Nuance in Duffel, heeft er een zaak bij: bistro Vintage. Het restaurant kan qua formaat, inrichting en keukenniveau wedijveren met de betere hedendaagse eethuizen uit Vlaanderen en het woord "bistro" is hier dan ook niet gepast.

Op de borden komen composities van met zorg geschikte ingrediënten. In de eetbare schilderijtjes herkent men de stijl van meester Thierry Thys. De 28-jarige Everaert Jakob is chef-kok van Vintage Hij kreeg de opdracht om minder dure, dagverse producten te gebruiken, waardoor de prijzen verteerbaar blijven. Everaert verstaat de kunst om simpele, klassieke gerechten op te pimpen tot iets feestelijks.

Plaats van gebeuren is een landelijke plek buiten Kontich, waar een oude hoeve zo radicaal werd gerenoveerd dat men moet zoeken naar oorspronkelijke elementen. De parking is te klein en de limousines staan tot aan de deur. Binnen wacht een grote ruimte, die met eersteklas materiaal sober werd ingericht. Hierdoor laat de akoestiek te wensen over. Wij kozen "tomaat & tomaat" met burrata, basilicumijs en tomatenwater (18 euro) en krab aangemaakt met (te) veel mayonaise met frisse salade van avocado en appel (21 euro). Hoofdgerecht was gelakte ham van speenvarken (56 euro voor twee). Het smakelijke vlees had eerst een week in de pekel gelegen, was vervolgens gespoeld en gebrandmerkt met de "V" van Vintage en gaarde elf uur op 70°C. Hierbij kwamen pickles maison, crumble van pickles, groenten en waterige aardappel puree. De wijnkaart vermeldt groot geschut (chât. Latour '92: 980 euro enz). Onze keuze ging naar een Griekse Gaia S 2010 als vakkundig gemaakte zuivere rode. Voor een glas rekent men 9 euro aan en voor een fles slechts 35 euro.

Pieter Van Doveren

Bistro Vintage, signé Nuance: Rijkerooistraat 14, 2550 Kontich.
Tel. 03/3370943. www.bistrovintage.be
Lunch voor- en hoofdgerecht 29 eur, Menu's 3 gangen 35 euro en 4 gangen 48 euro.

Onze partners