9 populaire eetadresjes in Berlijn

26/07/11 om 15:58 - Bijgewerkt om 15:58

Omdat er veel buitenshuis wordt gegeten in Berlijn, zijn goedkope en gezonde restaurantformules populair. Wij zochten 9 adresjes uit.

De Duitse hoofdstad heeft zo haar eigen traditionele culinaire specialiteiten, die wijzen op een flinke appetijt, zoals de onvergankelijke currywurst. Die worst eet je overigens het best bij Konnopke's Imbiss (Prenzlauer Berg), Curry 36 (Kreuzberg) of Bier's Kudamm 195 (Charlottenburg).

Gelukkig is Berlijn culinair niet alleen traditioneel. De metropool is ook en vooral het speelterrein van jonge, vrije mensen en dat zorgt, culinair gezien, voor een levendig landschap dat door de pop-up- en undergroundrestaurants en de zomerse strandbars constant onderhevig is aan verandering. Er wordt veel buitenshuis gegeten, daardoor zijn goedkope en gezonde restaurantformules populair. De trendsetters en hun volgelingen vind je vooral in het vroegere Oost-Berlijn.

VOOR HET ONTBIJT Spreegold is een van de nieuwe laagdrempelige in- en uitloopadressen in de modieuze wijk Hackesher Markt. Alles draait hier om eenvoudig eten, bereid uit verse ingrediënten.

Suggesties: Het Fitness Frühstück met volkorenbrood, tomaten, kwark, muesli en een halve grapefruit (6,90 euro). De Trüffelstulle sandwich met ei, raketsla, kaas en truffelpesto (3,90 euro). Populair is het pastagerecht Surf & Turf met lapjes rundvlees, scampi's en groenten (9,90 euro). Voor de dorst is er de Popeye's Best smoothie van spinazie en ananassap (3,30 euro).

Spreegold, Rosa-Luxemburg-Strasse 2, Berlin-Mitte am Alexanderplatz. +49 30 24 08 34 25. Open van 8 tot 24 u.

Café Einstein is een Weens koffiehuis en het rendez-vous voor cultuurleiders, van deftige dames die van apfelstrudel snoepen, koffiedrinkende literatuurliefhebbers en studenten.

Suggesties: Het Wiener Frühstück, samengesteld uit boterhammen, marmelade en ei in glas (5,80 euro) en het Sylter Frühstück met garnalen, gemarineerde zalm, cocktailsaus, mierikswortelboter, toast en roggebrood (13,80 euro). Voor de grote honger wacht het Einstein Frühstück, samengesteld uit een selectie van worsten, kaas, zalm, kip, fruit, yoghurt, eieren, croissants en brood (25,50 euro voor twee). Probeer ook de oesters (18 euro), gemarineerde Tafelspitz (10,50 euro) en Wiener Schnitzel (19 euro) .

Café Einstein Stammhaus, Kurfürstenstraße 58, 10785 Berlin. +49 30 263 91 918. Open van 8 tot 01 uur.

Wij overnachtten in Hotel Maritim (Stauffenbergstrasse) dat zich bevindt in de diplomatenwijk tussen Potsdamer Platz en Kurfürstendamm. Een van de jonge koks van het keukenteam is Florian Neumann. Hij won in 2009 in Canada het wereldkampioenschap voor jonge koks WorldSkills International. Het hotel heeft een koud en warm ontbijtbuffet dat tot de beste en uitgebreidste ontbijtbuffetten van Berlijn wordt gerekend.

Suggestie: De Botschafter Brunch op zondag, waarbij onder het goedkeurend oog van een ambassadeur typische specialiteiten worden bereid (29 euro per persoon).

Maritim Hotel Berlin, Stauffenbergstrasse 26, 10785 Berlin. +49 (0) 30 20 650.

VOOR DE LUNCH Het Aziatische theehuis Chén Chè bevindt zich in een groot oud huis aan een binnenplaatsje. Op zonnige dagen is het goed toeven tussen de bamboeplanten in de ommuurde binnentuin.

Suggesties: De xin chao, een naar familierecept samengesteld drankje met limoensap, zaden van zoet basilicum, pepermunt, gember en thee van lychee en blauwe bessen (4,80 euro). Bò biá-loempia's met waterkers, tofoe en groene papaja (5,80 euro), com gia dinh-rijsttafel met kip in gelekerrieaus (7,80 euro) en xôi xoài van plakrijst met mango, kokosroom en geroosterde sesamzaden (5,60 euro).

Chén Chè, Rosenthaler Strasse 13, 10119 Berlin-Mitte. +49 30 2888 42 82. Keuken open van 12 tot 24 uur.

Vier jaar terug was Eve & Adam's een van de eerste biosalade- en smoothiebars in Berlijn. Nu is bio populair en vind je overal bio-eethuisjes en -winkels. Het publiek dat over de vloer komt is jong en afkomstig van de ministeries en agentschappen uit de buurt.

Suggesties: De salade Green spirit (6,90 euro) met avocado, tomaten, champignons, broccoli, zaden, scheuten, olijfolie en aceto balsamico. Bij de smoothies is de mix van braam, ananas en munt favoriet (3,80 euro). Voor warme dagen is er een verfrissende smoothie van pink grapefruit, ananas en blauwe bessen (3,80 euro).

Eve and Adam's, Rosa-Luxemburg-Str. 24-26, 10178 Berlin-Mitte, T/F. + 49 30 280 47 977. Open van 9 tot 20 uur. Zaterdag van 12 tot 18 uur, zondag gesloten.

3 Schwestern is een grand café met een alternatief Berlijns sfeertje. Het is een onderdeel van het kunstenaarshuis Kunstquartier Bethanien dat zijn intrek heeft genomen in het uit 1845 daterende diaconessenziekenhuis Bethanien. De sfeer doet zowel binnen als buiten denken aan het Amsterdam van de jaren zeventig.

Suggesties:Käsepätzle (4,50 euro), Kalbfleischgulasch (10,80 euro) en strudel gevuld met paddenstoelen en groenten (13,80 euro). De porties zijn stevig en de prijzen zijn lichter verteerbaar dan het eten zelf.

3 Schwestern, Mariannenplatz 2, 10997 Berlin, +49 30 600 318 600. Open van 12 tot 17 uur voor de middagkaart. Maandag gesloten.

VOOR EEN DINER

Tim Raue is een sterk opkomende chef-kok, die zijn nieuwe restaurant opende op een steenworp van Checkpoint Charlie. Raue is een voormalig lid van de Turkse straatbende 36 Boys. Hij heeft in zijn jeugd veel armoede gezien en werkte zich vechtend omhoog. Zijn keuken wordt in Berlijn omschreven als Edel-Gastronomie en zijn bereidingen zijn verweven met de Aziatische keuken.

Suggesties: Raues interpretatie van Peking duck, waarbij een gestikte Franse eend in drie bereidingen wordt opgediend en alles van de eend, inclusief poten, tong, hart, lever en maag, worden verwerkt (66 euro).

Tim Raue, Rudi-Dutschke-Strasse 26, 10969 Berlin. Open van 12-14 en 19-22 uur, maandag gesloten, +49 30 259 37 930.

Voltis ondergebracht in een elektriciteitscentrale uit 1924, gelegen in een van de geliefdste hippe woonwijken van Kreuzsberg. De eetzaal heeft een hoog plafond en er is een tussenverdieping waar je kunt eten in een kooi van staaldraad. Aan de voorkant is er een terras met zicht op de oever. Het eten is licht en de porties zijn beschaafd.

Suggesties: Het Berlin Menu van drie gangen voor 28 euro, het vegetarische menu (32 of 39 euro) en het avondmenu (46 of 52 euro).

Restaurant Volt, Paul-Lincke-Ufer 21, 10999 Berlin, +30 610 74 033. Open van 18 tot 01 uur. Zondag gesloten.

Voor de liefhebbers die de machtige Berlijnse klassiekers in volle glorie willen degusteren te midden van een passend decor, is er Zur Letzten Instanz. Het anachronistische eethuis ligt in de schaduw van het mooie historische gerechtsgebouw en bij de uit 1250 daterende resten van een stukje stadsmuur. Beroemde bezoekers waren onder meer Napoleon en de schilder Otto Nagel.

Suggesties: Knusprige Grillhaxe mit Bratensosse (14,80 euro), Berliner Eisbein mit Sauerkraut, Erbsenpuree, Speck und Butterkartoffeln (12,80 euro) of Berliner Buletten (12,80 euro).

Zur Letzten Instanz, Waisenstr. 14-16, 10179 Berlin, +49 30 242 55 28. Open van 12 tot 01 u. Zondag gesloten. Pieter van Doveren (bewerking: Vincent Fobelets)

Lees het volledige verhaal in de Knack Weekend van 27 juli.

Lees meer over:

Onze partners