5 verrassende manieren om te koken met Griekse yoghurt

High Angle View Of Roasted Eggplant In Plate On Table © Griekse yoghurt, simpel op smaak gebracht met wat peper en zout en olijfolie, is een prima begeleider van gegrilde groenten zoals aubergine.

Griekse yoghurt is erg populair en wordt vooral gegeten bij het ontbijt, met wat fruit of muesli. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop je Griekse yoghurt in de keuken kan gebruiken, en dat op ieder moment van de dag.

Griekse yoghurt is erg populair en wordt vooral gegeten bij het ontbijt, met wat fruit of muesli. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop je Griekse yoghurt in de keuken kan gebruiken, en dat op ieder moment van de dag.

Macaroni met kaas en ham, maar dan iets lichter

Wie lust er nu geen macaroni met kaas en ham? De nostalgische ovenschotel kan helaas soms wat zwaar op de maag vallen, en dat is zeker op dagen waarop het wat warmer is niet wenselijk. Een lichtere variant maken van deze klassieker doe je door de kaas in de bechamelsaus te vervangen door Griekse yoghurt. Zo behoud je het romige van een traditionele macaroni met kaas en ham, maar dring je het vetpercentage toch gevoelig terug.

Cake zonder boter

Het overkomt ons allemaal wel eens: zin om te bakken, maar geen boter in huis. Geen nood, want als je wel nog Griekse yoghurt hebt staan, kan je daarmee aan de slag om een cake te bakken. Meng vier eieren met 150 g suiker, een zakje vanillesuiker en 250 g yoghurt. Zeef 250 g bloem en een zakje bakpoeder en spatel onder de natte ingrediënten. Giet in een ingevette bakvorm en bak 25 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Het resultaat is een smeuïge cake die niet kruimelt en waarvan je zelfs gerust een sneetje extra kan nemen: yoghurt is minder vet dan boter.



Een pikant gerecht waar niet ieders mond van in brand staat

Er zijn mensen die van pikant eten houden en er zijn er die het niet kunnen verdragen. Als die twee soorten mensen samen onder één dak wonen, is het erg moeilijk om tot een compromis te komen over het avondeten. De oplossing: zet gewoon een potje Griekse yoghurt op tafel. Pikante gerechten – denk Indisch, curry, chili – worden een stuk minder ontvlambaar wanneer je er wat Griekse yoghurt onder mengt. Op die manier krijgt ieder zijn zin.

Vlees sappig houden

Griekse yoghurt kan een goed basisingrediënt zijn voor een marinade. Voor Griekse souvlaki (kipspiesjes) meng je bijvoorbeeld yoghurt met olijfolie, look, oregano, citroensap en -zeste, peterselie, tijm, rozemarijn en peper en zout en laat kippenreepjes enkele uren rusten in het mengsel. Daarna spies je de reepjes op een stokje en gooi je op de grill.

Ook een hamburger kan je extra sappig maken dor wat Griekse yoghurt toe te voegen aan het gehakt alvorens dat om te vormen tot burgers en te bakken. Droog vlees is daarmee voltooid verleden tijd.

Last-minute dipsaus of dressing

Er komen plots vrienden op bezoek of je hebt gewoon nood aan een snelle snack: Griekse yoghurt is ook hier ideaal. Er zijn een heleboel recepten te vinden om er op korte tijd dipsausjes mee te maken. Pers er bijvoorbeeld een teentje knoflook in en meng met wat fijngesneden bieslook en peper en zout voor een romige dip die goed bij rauwkost past. Of combineer met een snuf sumak en wat vers gesneden munt (en peper en zout) om je aperitief een midden-oosters tintje te geven: heerlijk bij gehaktballetjes!

Daarnaast is Griekse yoghurt ook een uitstekende vervanger van mayonaise en dus de perfecte dressing voor salades. (KVW/EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content