Zoete loempia’s met wortel en peer

© Getty
Voor 4 personen
  • 100 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 repen sinaasappelschil
  • 2 wortelen
  • 1 peer
  • 75 g pistachenoten
  • 1 el honing
  • snuifje kaneel
  • 12 rijstvellen (12×12 cm)
  • 50 g boter
  • plantaardige olie om te frituren
  • 4 bolletjes pistache-ijs
Voor de saus
  • 6 gedroogde abrikozen
  • 1/2 el oranjebloesemwater
  • sap van 1 limoen
Bereiding
  1. Doe de suiker in een pannetje met 2 dl water, de kaneel en sinaasappelschil. Breng aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Zet het vuur lager en laat enkele minuten sudderen. Schil de wortelen en snij ze in kleine blokjes. Kook de wortelen beetgaar in de siroop.
  2. Schil de peer en snij hem in kleine blokjes. Hak de noten grof. Laat de wortelen uitlekken, maar bewaar de siroop. Meng de wortelen, peer, 50 g van de noten, honing en kaneel. Zet een uurtje in de koelkast om af te koelen.
  3. Maak intussen de saus: snij de abrikozen in reepjes en kook ze gaar in de suikersiroop. Pureer de abrikozen met een beetje siroop en het oranjebloesemwater tot een dikke saus. Voeg limoensap naar smaak toe.
  4. Laat de boter smelten in een pannetje. Bestrijk een deegvelletje met boter en leg er een ander velletje op. Leg een beetje vulling tegen de rand van het deeg en maak er een rolletje van. Plooi de zijkanten naar binnen en rol de loempia op. Maak de loempia dicht door de boter als ‘lijm’ te gebruiken.
  5. Herhaal met de rest van het deeg en de vulling tot er 12 loempia’s zijn. Frituur ze enkele minuten in de olie op 180°C. Laat ze uitlekken op keukenpapier en snij ze eventueel in twee. Leg drie loempia’s op elk bord en lepel de saus errond. Dien de zoete loempia op met het ijs en de resterende noten.

Kooktijd: 40 minuten – 1 uur rusten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content