Zeeuwse oester met tomatenmoes en wittekool

09/06/11 om 12:48 - Bijgewerkt om 12:48

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 12 Zeeuwse oesters 5/0
  • 100 g witte kool
  • 2 el mayonaise
  • 1/2 el yoghurt
  • 1/2 kl chardonnayazijn
  • 1 el blokjes van rode paprika
  • 12 bieslooksprieten
  • 4 toastjes van 6 x 4 cm
  • 4 plakjes rundvlees van 6 x 4 cm
  • 12 blaadjes waterkers

tomatenmoes:

  • 500 g tomaten
  • 100 g tomatenpuree
  • 60 g rode paprika
  • 1/2 tak selder
  • 1/2 teentje look
  • 8 g suiker
  • 2 g basilicum
  • 50 g chorizo worst
  • 5 blaadjes dragon
  • 2 blaadjes basilicum
  • 1 kl ketchup
  • enkele druppels tabasco
  • 70 g room
  • 1 blaadje gelatine
  • peper en zout

avocadomoes:

  • 1 avocado
  • sap van 1/2 limoen
  • 2 el melk

vinaigrette:

  • 25 g mirin
  • 25 g gezeefd citroensap
  • 25 g gembersiroop
  • 25 g rozenazijn
  • 25 g olijfolie
  • 1/2 kl zoetzure gember
  • 1/2 kl koriander
  • peper en zout

Bereidingswijze

Tomatenmoes: snij de tomaten, rode paprika, selder en look in stukken. Doe samen met tomatenpuree, suiker, chorizo en basilicum in een pan. Breng aan de kook en laat op zacht vuur inkoken. Verwijder de chorizo. Mix de tomatenmoes met dragon, basilicum, ketchup en tabasco. Zeef en voeg het vooraf geweekte blaadje gelatine toe. Laat lobbig worden. Klop de room op en meng onder de tomatenmoes. Breng op smaak en laat opstijven.

Avocadomoes: schil de avocado, verwijder de pit en snij het vruchtvlees in stukjes. Mix met melk en limoensap. Zeef en breng op smaak .

Haal de oesters uit de schelp.

Wittekool: meng mayonaise met yoghurt en chardonnayazijn. Snij wittekool in fijne reepjes, meng met de mayonaise en kruid met peper en zout.

Meng alle vloeibare ingrediënten voor de vinaigrette. Snij de zoetzure gember en koriander fijn en leg in een sauskom.

Spuit een lijn tomatenmoes op de borden, beleg met wat wittekool. Lag er de oesters over en werk deze af met de blokjes rode paprika en bieslooksprieten. Beleg de toastjes met rundvlees. Leg er drie koffielepeltjes avocadomoes op. Werk af met waterkersblaadjes. Verwarm de vinaigrette, giet in de sauskom en lepel deze aan tafel over de oesters.

Onze partners