Wortelsalade met oranjebloesemwater en chermoula-vis

09/06/11 om 09:58 - Bijgewerkt om 09:58

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 :

  • 2 sinaasappels
  • 200 g geraspte wortelen
  • 8 dadels
  • 1 pakje koriander
  • 1 el olijfolie
  • 2 tl oranjebloesemwater

Voor de vis :

  • 1/2 gepekelde citroen (van bij de Marokkaan)
  • 1 dikke teen knoflook
  • mespunt paprika
  • komijn
  • cayennepeper
  • sap van 1/2 citroen
  • 1/2 dl olijfolie
  • 2 el fijngehakte bladpeterselie
  • 4 x 100 g zwaardvis- of haaienfilet
  • peper
  • zout

Bereidingswijze

Maak eerst de chermoula : verwijder het vruchtvlees van de gepekelde citroen en snij de schil fijn. Pers de knoflook en meng met citroenschil, specerijen, het citroensap, de olijfolie en peterselie. Kruid met peper en zout en meng goed. Doe de vis in een kom en giet er de helft van de chermoula over. Laat 20 minuten marineren.

Maak de salade : schil de sinaasappels à vif en snij het vruchtvlees in partjes. Doe dit boven een kom, zodat het sap niet verloren gaat. Knijp de vliezen van de sinaasappels ook uit boven de kom. Doe de sinaasappelpartjes en wortelen in een andere kom. Snij de dadels in reepjes en hak de koriander fijn. Voeg toe aan de wortelen. Laat het sinaasappelsap inkoken tot 1 eetlepel en meng met de olijfolie en het oranjebloesemwater. Kruid met peper en zout. Maak de salade aan met deze dressing.

Verhit een grote pan en haal de vis uit de marinade. Bak de vis op een hoog vuur en serveer met de salade en de resterende chermoula.

Van dit recept is ook een zoete variant mogelijk : gebruik 4 sinaasappels in plaats van 2, vervang de wortelen door de pitten van 1 granaatappel en de koriander door munt. Laat de peper en het zout weg uit de dressing en serveer deze salade met baklava, kaneelijs of een romig nagerecht zoals rijstpap of panna cotta.

kooktijd : 40'

Gemakkelijk

Lees meer over:

Onze partners