Witloof met kaas en ham

08/06/11 om 18:05 - Bijgewerkt om 18:05

Geef je waardering

Witloof met kaas en ham

© © Tony Le Duc

Ingrediënten

Voor 4:

  • boter
  • 8 witloofstronken
  • peper en zout
  • 2 el suiker
  • sap van 1/2 citroen
  • 5 dl volle melk
  • 5 eetlepels roux
  • 200 g geraspte kaas (1/3 emmentaler, 1/3 gruyère, 1/3 Parmezaanse kaas)
  • nootmuskaat
  • 8 sneden gekookte ham
  • aardappelpuree

Bereidingswijze

Strijk de bodem en de wanden van een pan in met boter, leg het witloof erin. Kruid met peper, zout, suiker en citroensap en leg enkele klontjes boter erop. Voeg een scheut water toe, dek de pan af en zet op een zacht vuur. Stoof in 30 minuten gaar.

Breng voor de saus de melk aan de kook. Voeg de roux toe, draai het vuur lager en blijf roeren tot de roux smelt. Laat 2 minuten zacht doorkoken. Giet door een zeef in een pan, breng opnieuw aan de kook en voeg de kaas toe. Laat al roerend smelten. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Haal het witloof uit de pan en wikkel rond elke stronk 1 snede ham. Leg naast elkaar in een schotel en overgiet met de kaassaus. Laat gratineren onder de grill en serveer met aardappelpuree.

Onze partners