Vlaams-Waalse primeuraardappeltjes

09/06/11 om 14:40 - Bijgewerkt om 14:40

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor 4 personen:

  • 10 primeuraardappeltjes met rode schil
  • 1 eetlepel room
  • 1 eetlepel gehakte peterselie
  • 1 eetlepel gehakte bieslook
  • enkele rozetjes veldsla
  • peper
  • muskaatnoot
  • Provençaalse kruiden
  • 4 takjes roomse kervel
  • 4 viooltjes

Vulling voor de 'Vlaamse' versie:

  • 300 gram varkensrillettes

Vulling voor de 'Waalse' versie:

  • 300 gram rillettes van forel

Saus:

  • 2 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel droge witte wijn
  • 2 eetlepels gehakte bieslook
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • peper en zout

Bereidingswijze

Zet de ongeschilde primeuraardappelen in een pan met koud water en zeer veel Provençaalse kruiden op. Breng het water aan de kook en laat 10 minuten koken. Neem de pan dan van het vuur, maar giet de aardappelen niet af. Plaats de pan onder de koudwaterkraan en laat het water lopen tot al het hete water door koud water is vervangen. Laat de aardappelen in het koude water liggen tot ze helemaal afgekoeld zijn.

Snijd een kapje van de vier grootste aardappelen en hol ze uit met een lepeltje.

Meng het uitgehaalde aardappelvlees met de room, de peterselie, de bieslook, peper en nootmuskaat tot een puree. Warm deze op een zacht vuurtje (5 min.) of in een warme oven (10 min.) op.

Laat afkoelen en vul de uitgeholde aardappelen met de puree. Schep een vrij dikke laag rilettes (varkensvlees of forel volgens de gekozen versie) op de gevulde aardappelen.

Snijd de andere primeuraardappelen in dunne plakjes.

Meng alle ingrediënten voor de saus.

Schik op elk bord een gevulde aardappel op een bedje van blaadjes veldsla en leg er plakjes aardappel omheen. Lepel saus over deze plakjes. Garneer met een takje kervel en een viooltje.

Onze partners