Vegetarische vol-au-vent

09/06/11 om 18:40 - Bijgewerkt om 18:40

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor 4 tot 6:

  • 500 g tofoe
  • 500 g paddestoelen
  • 6 sjalotten
  • 2,5 dl groentebouillon
  • 50 g sesamolie

60 g meel: 75%

  • 3 dl sojamelk (natuur)
  • wit zeezout
  • shoyu

Bereidingswijze

Snij de paddestoelen in schijfjes, de tofoe in blokjes van 1,5 cm en hak de sjalotten fijn. Sauteer de paddestoelen in olie en voeg na 1 minuut zeezout toe. Hou het vuur hoog wanneer het vocht uit de paddestoelen vrijkomt. Voeg nog 1 koffielepel shoyu toe.

Leg de fijngehakte sjalotten op de paddestoelen en overgiet met 2,5 dl groentebouillon. Laat 15 minuten onder gesloten deksel koken. Leg de tofoeblokjes bovenop de sjalotten en laat de tofoe 5 minuten mee koken.

Maak in een pannetje op matig vuur een blanke roux van de olie met meel. Voeg de sojamelk al roerend toe plus het resterende vocht van het paddestoelen-tofoemengsel. Breng de saus op smaak met zeezout en eventueel shoyu. Voeg als de saus niet vloeibaar genoeg is wat sojamelk toe. Laat nog even doorkoken en roer ten slotte de saus onder het tofoemengsel. Controleer de smaak.

Serveer eventueel met een bolletje rijst en gesauteerde of geblancheerde groene bladgroenten.

Groentebouillon: week 3 cm kombu (zeegroente) 5 minuten in 4 dl koud water en voeg 1/2 ui , 1/2 wortel, 1/2 tak selder, 1/4 knolselder in blokjes gesneden en een kruidentuiltje (peterseliestengels, tijm en laurier) toe. Breng aan de kook, haal de kombu eruit. Voeg na 15 minuten 1 theelepel zeezout toe en laat nog 5 minuten doorkoken. Zeef de bouillon.

Onze partners