Varkensribbetjes met pikante aubergines

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

1250 g varkensribbetjes

4 dl sesamolie

2 eetlepels ketchup

6 eetlepels sojasaus

3 eetlepels lichtbruine suiker

1 snuifje chilipoeder

Vers gemalen peper, zout

Voor de aubergines:

2 aubergines

2 eetlepels arachide-olie

1 stukje gekonfijte gember op siroop

3 lookteentjes

1 pimento (Spaans pepertje)

1 bos lente-uitjes

2 eetlepels droge sherry of Noilly Prat

1 eetlepel sojasaus

1 koffielepel griessuiker

1 eetlepel witte wijnazijn

Laat de ribbetjes met een stuk of vier aan elkaar en marineer ze in een mengsel van de sesamolie met ketchup, sojasaus, bruine suiker, chilipoeder, peper en zout.

Snijd de aubergines in smalle reepjes en bestrooi ze met zout. Bedek ze met een bord, leg er een gewicht op (bv. een pak suiker of zout) en laat ze in 30 minuten hun vocht verliezen. Spoel ze vervolgens grondig onder de koude kraan en dep ze droog met keukenpapier.

Verhit de olie in een pan met dikke bodem (of een wok) en voeg gesnipperde look en gehakte lente-uitjes toe. Breng op smaak met de gehakte gekonfijte gember en de gesnipperde pimento zonder de zaadjes! Laat al roerend 3 minuten bakken zonder te kleuren. Voeg de aubergines toe en laat 4 minuten bakken tot ze gaar zijn. Breng op smaak met suiker, sherry en sojasaus en laat om hoog vuur nog even doorstoven. Voeg er tot slot de wijnazijn bij en hou warm.

Bak intussen de ribbetjes mooi gaar en goudbruin in de grilpan (of de barbecue) en bestrijk geregeld met de marinade. Serveer vervolgens met de aubergines en stokbrood.

Meer recepten en informatie over varkensvlees op: www.varkensvlees.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content