Trio van sint-jakobsschelpdieren

09/06/11 om 09:53 - Bijgewerkt om 09:53

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4 :

  • 12 sint-jakobsvruchten zonder koraal
  • citroenjenever (bij voorkeur niet te zoet, zoals Wortegemse)
  • citroenmelisse
  • zout (fleur de sel)
  • 1 dl aceto balsamico,
  • 1 el honing
  • 1/2 dl ketjap manis (zoete soja)
  • 1/2 dl sojasaus
  • 2 el pijnboompitten
  • 200 g filodeeg
  • notenolie of andere fijne olie

Bereidingswijze

Maak rondjes van filodeeg, iets groter dan de sint-jakobsvruchten, en bak ze goudbruin in een hete oven. Hak de pijnboompitten fijn en bak even aan in een pan zonder vetstof. Maak een marinade van een beetje ketjap manis en sojasaus en laat 4 sint-jakobsvruchten daarin een tijdje marineren.

Snij 4 vruchten met een scherp mes in dunne plakjes, leg deze in waaiervorm op een bord en besprenkel met notenolie (of een andere fijne oliesoort) en citroenjenever. Bestrooi met fijne reepjes citroenmelisse.

Kook aceto balsamico met honing tot een dikke siroop en leg de laatste 4 jakobsvruchten hierin. Bak de 8 in sojasaus en acetosiroop gemarineerde vruchten kort in een grillpan met antikleeflaag in een klein beetje vetstof en lepel er regelmatig een lepeltje van de marinade over.

Plaats de filorondjes op de borden, schik links de jakobsvrucht met ketjap manis op een filorondje, rechts die met balsamicosiroop. Versier met een fijn streepje van beide marinades en bestrooi de jakobsvruchten met fijngehakte pijnboompitten. Leg de in notenolie gemarineerde plakjes in het midden en versier met een klein beetje fleur de sel.

Lees meer over:

Onze partners