Tomatentatin met groene salade

  • Moeilijkheid

Voor 4:

800 g tomaten (liefst Roma)

4 teentjes knoflook

1 el suiker

2 el olijfolie

verse rozemarijn

2 laurierblaadjes

peper en zout

4 kleine rode uien (eventueel)

Volkorenkruimeldeeg:

50 g voltarwemeel (bv. fijn voltarwemeel 922 Soezie)

50 g bloem

65 g ijskoude boter

gedroogde rozemarijn naar smaak

1 à 2 el water

een snuifje zout

Meng de beide bloemsoorten met de rozemarijn en het zout. Snij de boter in blokjes en kneed ze onder de bloem. Voeg 1 à 2 eetlepels water toe, zodat een vaste deegbol kan worden gevormd. Laat het deeg minstens 2 uur rusten in de koelkast (het kan ook de dag voordien gemaakt worden).

Laat de suiker kort karameliseren in olijfolie. Giet de blonde karamel in een ovenschaal of taartvorm (24 cm diameter). Pel de knoflookteentjes, druk ze een beetje plat en strooi ze in de schotel. Voeg ook de laurierblaadjes en enkele takjes verse rozemarijn toe.

Snij de tomaten in de lengte middendoor en ontpit ze. Schik ze in de vorm met de snijkant naar onder. Snij de uien in vieren en schik ze in een aparte ingeoliede vorm.

Bestrooi beide schotels met peper en zout. Bak alles 20 minuten in de oven op 180 °C. Laat 1 nacht uitlekken in de koelkast. Vang het vocht op.

Schik de dag nadien de tomaten zonder look en rozemarijn in een ingeoliede taartvorm (20 cm diameter) of in 4 kleine taartvormpjes. Leg er eventueel partjes rode ui bij.

Rol het volkorendeeg uit en leg over de tomaten. Druk de randen aan. Bak 20 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.

Zet, voor meer kleur, de tatin nog 5 minuten extra onder de grill Draai de vorm(en) om en serveer warm of lauw met een groene salade en vinaigrette.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content