Thaise Tom-Yamsoep met vis en garnalen

09/06/11 om 10:48 - Bijgewerkt om 10:48

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier :

  • 3/4 l kippenbouillon
  • 3 stengels citroengras (sereh), in stukjes van 0,5 cm gesneden
  • 3 citroenblaadjes (citrusblaadjes)
  • 8 rauwe, gepelde grote garnalen (scampi's, langoustines)
  • 4 stukjes stevige vis (zeeduivel, zeetong, enz.)
  • 150 g champignons, gehalveerd
  • 5 verse kleine hete groene Spaanse pepers (of chilipasta)
  • 1 soeplepel fijngesneden koriander (steel en blad)
  • 3 of meer soeplepels limoensap
  • 1/2 eetlepel of meer vissaus

Bereidingswijze

Breng de bouillon aan de kook en voeg het citroengras, het fijngesnipperde citroenblad, de garnalen, de stukjes vis en de champignons toe. De pan na een paar minuten van het vuur nemen en de overige ingrediÃ"nten door de soep roeren. Laat de soep 5 minuten staan, proef of ze verder op smaak moet worden gebracht met extra limoensap, vissaus of versneden pepertjes (de pepersmaak en het zuur en zout moeten goed in balans zijn). Leg op het laatste moment enkele blaadjes koriander op de soep.

In Thailand wordt overal en de hele dag door soep gegeten. De koninklijke Tom-Yamsoep heeft een unieke smaak en wordt meestal op tafel gebracht in een met houtskool verwarmde koperen vuurpot. Terwijl men de vis en garnalen eruit vist, kookt de soep voort en geurt almaar intenser naar citroengras en verse chilipeper. Onmisbare ingrediÃ"nten, zoals citroengras, citroenblad, koriander en vissaus (ook wel nam pla genoemd) zijn in steeds meer oosterse winkeltjes verkrijgbaar.

Onze partners