Taart van halfvolle bloem met maroilles en Moinette-bier

09/06/11 om 11:17 - Bijgewerkt om 11:17

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 2 taarten:

  • 500 g halfvolle tarwebloem
  • 10 g zout
  • 10 g bakkersgist
  • 3 dl bier (biologische Moinette)
  • 8 eieren
  • 8 dl verse room
  • peper, zout en nootmuskaat
  • 80 g emmentaler
  • 500 g maroilles-kaas
  • 30 lente-uitjes of jonge preistelen
  • 1 losgeklopt ei
  • een bakvorm van 22 cm diameter met hoge rand

Bereidingswijze

Doe de bloem in een grote kom en strooi het zout op de rand. Verkruimel de gist zeer fijn en voeg er het bier aan toe. Meng onder de bloem en kneed tot een homogeen deeg. Bestrooi het werkoppervlak met witte bloem en kneed het deeg 8 à 10 minuten, tot het goed elastisch is. Laat een half uur tot 1 uur rusten onder een keukenhanddoek.

Rol het deeg uit tot het 3 mm dik is en bekleed er een bakvorm mee. Klop de eieren los met een garde en meng er de room onder. Kruid lichtjes met zout (de maroilles is zout genoeg) en met peper, en rasp er wat nootmuskaat over. Doe er de geraspte emmentaler bij. Giet een flinke laag van het beslag in de bakvorm en schik daarop in waaiervorm de in plakken gesneden maroilles van 5 mm dik. Maak de lente-uitjes schoon en kort ze in tot 11 cm. Verdeel ze in waaiervorm op de kaas en giet er de rest van het beslag over. (Kies je voor jonge prei, stoom die dan gedurende 3 minuten). Wrijf de randen van de taart in met een losgeklopt ei en bak de taart in 35 minuten gaar in een voorverwarmde oven van 180°C. Geef er een gemengd slaatje bij.

Onze partners