Stoofpotje van kabeljauw, zongedroogde tomaat en pijui, bouillon van groene thee, olie van basilicum

  • Moeilijkheid

Nodig voor 4:

760 g kabeljauwfilet, zonder vel en graten

80 g zongedroogde tomaten op olie

4 stuks pijpui

15 g groene thee

1 gepelde ui

3 takjes selder

2 geschilde wortelen

20 g basilicum

1 sjalot

2 dl olijfolie

peper en zout

5 grote aardperen

1 liter water

peper en zout

1 takje tijm

1 laurierblad

10 g peterselie

zetmeel (arrowroot)

koriander

Versnipper de sjalot en stoof in olijfolie. Giet 1 dl olijfolie op de sjalot. Verhit tot hoge temperatuur en doe de basilicum in de olie. Laat kort schrikken. De olie zeven en onmiddellijk afkoelen: zo krijgt de olie een mooie, groene kleur. Snij de ui, selder en wortelen fijn en stoof de groenten aan in olijfolie. Voeg tijm, laurier en de versneden steeltjes van de peterselie toe. Blus de warmte in de pan met 1 liter water en laat 1 uur zachtjes trekken op een vuurtje. Kook de aardperen gaar in gezouten water, verwijder de schil met een fijn mesje en houd de knollen warm. Snijd de pijpui in staafjes en kook deze beetgaar in gezouten water. Verdeel de kabeljauw in 4 gelijke delen en schik deze in een diepe pan. Giet de groentebouillon door een zeef op de vis, voeg de groene thee toe en pocheer de vis op zacht vuur. Het vocht mag niet koken, anders geeft de groene thee een bittere smaak af, verliest de vis zijn eiwitten en valt het vlees uit elkaar. Wanneer de kabeljauw gaar is, neemt men de vis uit de bouillon met behulp van een schuimspaan. De vis warm houden. De bouillon met een weinig boter verwarmen en binden tot de gewenste dikte. Schik de kabeljauw, aardpeer, pijpui en zongedroogde tomaten in de kom en giet de gezeefde bouillon over de ingrediƃ”nten. Maak de bereiding af door een scheutje basilicumolie over het gerecht te gieten en strooi wat korianderblaadjes over het stoofpotje.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content