Stines pastei

09/06/11 om 15:15 - Bijgewerkt om 15:15

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 4:

  • 150 g runderlappen*
  • 150 g magere varkenslappen*
  • 150 g kalfslappen*
  • 300 g varkenslever
  • 100 g gerookt ontbijtspek (dun gesneden)
  • 1 ui fijn, versnipperd
  • 1 klontje boter
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • peper & zout
  • gemalen salie
  • 2 eierdooiers
  • 4 eetlepels armagnac
  • 100 g rauw ontbijtspek

Voor de gelei:

  • 2,5 dl sterke bouillon
  • 4 el armagnac
  • 5 blaadjes gelatine
  • verse salieblaadjes
  • jeneverbessen

Bereidingswijze

Draai het vlees door de vleesmolen. Fruit de uisnippers glazig in een beetje boter. Meng de uisnippers met de knoflook, kruiden, eierdooiers en de armagnac door het gemalen vlees. Bekleed de patépot met dunne plakjes gerookt ontbijtspek en schep het mengsel in de pot. Dek af met de resterende spekreepjes en zet de pot in de oven au bain-marie. Laat alles 1 uur bakken op 150° tot 200°C. Laat de pastei afkoelen en haal uit de pot. Verwijder het uitgelopen vet en de plakjes spek. Leg de paté terug in de schone pot. Bereid de gelei: week de gelatine in koud water. Verwarm de armagnac en de bouillon, los de gelatine op en laat afkoelen. Schik een mooi patroon van salieblaadjes en jeneverbessen op de pastei en giet het opstijvende gelatinemengsel voorzichtig over de pastei. Zet alles in de koelkast om de gelei verder te laten opstijven. Snij de pastei in plakken en dien op met ui en confituur.

* De lappen rund, varken en kalf kunnen vervangen worden door 1/2 kg eersteklas gehakt.

Lees meer over:

Onze partners