Steak met Provençaalse kruiden (Steak Bonne-maman)

09/06/11 om 10:56 - Bijgewerkt om 10:56

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 1 kg superbiefstuk (b.v. chateaubriand, dikte minimum 10 cm)
  • Provençaalse kruiden
  • 1 liter olijfolie
  • 2 dl verse room
  • een bosje peterselie
  • 12 mooie, gelijkvormige aardappelen (Nicola's) peper en zout
  • zilverpapier
  • boter

Bereidingswijze

Het vlees marineren in olijfolie en overgieten met Provençaalse kruiden. Het vlees moet onderstaan in de olijfolie. Doe dit minimum vijf uur op voorhand. Schil de aardappelen en rol de rauwe aardappelen in een diep bord met zout en peper. De kruiden een weinig afkloppen. Zilverpapier met een laag boter insmeren. De aardappelen in dit zilverpapier inpakken, op een bakplaat leggen en zo'n 30 minuten in een oven van 220° C zetten (naargelang de dikte van de aardappelen). Prikken om te voelen of ze gaar zijn. Het vlees uit de marinade nemen en op een bakplaat leggen. Het vlees dient royaal bedekt te zijn met Provençaalse kruiden. Het vlees onder de grill bakken tot een binnentemperatuur van 40° C (= saignant). De gaartijd is afhankelijk van de dikte (reken op zo'n 15 minuten per kant in een oven van 200° C.). De room in een steelpan doen, aan de kook brengen en gedeeltelijk laten inkoken. Kruiden met peper en zout en op het laatste moment de gehakte peterselie toevoegen. Het vlees in lange repen snijden. Twee sneden op ieder bord schikken met twee aardappelen en een gedeelte van het vlees met ruim saus overgieten.

Pieter van Doveren

Lees meer over:

Onze partners