Steak met gewokte groenten en bearnaise

08/06/11 om 18:20 - Bijgewerkt om 18:20

Geef je waardering

Steak met gewokte groenten en bearnaise

Ingrediënten

Voor 4:

  • boter
  • 4 steaks van Limousin-rund van 125 g per stuk
  • zwarte peper en zout
  • 150 g verse erwten
  • 1 bos lente-ui
  • 100 g verse peulerwten
  • 1 bos radijzen
  • 1 teen knoflook
  • zonnebloemolie
  • sojasaus

Voor de bearnaise:

  • 4 eierdooiers
  • 350 g geklaarde boter
  • cayennepeper
  • zout
  • 2 el fijngehakte verse dragon
  • 1 el fijngehakte kervel

Voor de gastrique:

  • 3 dl droge witte wijn
  • 1,5 dl azijn
  • 1 fijngehakte sjalot
  • 6 tot 10 dragonstengels
  • kruidentuil (peterseliestengels, tijm, laurier)
  • 1 el geplette witte peperkorrels

Bereidingswijze

Maak eerst de gastrique. Doe de ingrediënten bij elkaar en laat inkoken tot de helft.

Klop voor de bearnaise de eierdooiers los met een scheut van de gastrique en klop ze nadien op zacht vuur tot schuim. Klop er straalsgewijs en van het vuur de boter onder. Wordt de saus te dik, roer er dan wat gastrique, citroensap of water onder. Kruid met cayennepeper en zout en roer er de dragon en kervel onder. Hou warm.

Smelt voldoende boter in een pan en bak er op hoog vuur de steaks langs alle kanten in aan. Draai het vuur middelhoog en bak zacht saignant (ongeveer 4 min. per cm dikte). Draai het vlees regelmatig om en kruid op het einde met peper en zout. Haal uit de pan en laat 5 min. rusten.

Maak de groenten schoon, verhit olie in een wok en roerbak er 5 min. de groenten en de knoflook in. Kruid op het einde met peper, zout, sojasaus en een scheut van de gastrique. Schik op de borden, leg er de steaks op. Klop de bearnaise nog even op en lepel over het vlees.

Lees meer over:

Onze partners