Spruitjessoep met jakobsschelpen

  • Moeilijkheid

Voor 4 personen:

400 g spruitjes

12 verse of diepgevroren jakobsschelpen (met het rode koraal er nog aan)

1 sjalot

1 theelepel madraskerrie

70 g boter

20 cl room

1 takje dille

Snijd de onderkant van de spruitjes en verwijder indien nodig de buitenste blaadjes. Was de spruitjes en snijd ze fijn, zodat ze snel gaar zijn. Diepgevroren jakobsschelpen laat u eerst ontdooien (in de koelkast). Snijd het witte gedeelte (de nootjes) van het rode gedeelte (de koraal). Spoel het zorgvuldig af. Dep alles droog met keukenpapier. Hak de sjalot fijn en laat samen met het kerriepoeder in 20 g boter mals worden zonder te kleuren. Doe er het koraal van de jakobsschelpen en 1/4 liter water bij. Voeg een klein beetje zout toe en laat ongeveer 20 minuten koken, tot bijna al het vocht verdampt is. Giet de room erbij, breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten sudderen. Neem van het vuur. Breng 6 dl water met zout aan de kook, doe er de spruitjes in en kook ze 8 minuten. Laat ze uitlekken, waarbij u het kookwater opvangt. Koel ze vervolgens af in ijswater. Opnieuw laten uitlekken, uitschudden en daarna een kwart van de spruitjes met het mes fijnhakken. Doe de rest weer in de kookpan, voeg het kookwater erbij en breng aan de kook. Vermeng de kerriecrème met de gekookte spruitjes en hun kookvocht. Breng op smaak en houd warm. Zout de sint-jakobsnootjes en kruid ze met wat kerriepoeder. Bak ze snel aan weerszijden aan in een antikleefpan met boter. Laat ze enkele ogenblikken op een bord rusten. Verwarm de fijngehakte spruitjes in de bakboter van de sint-jakobsnootjes. Breng voorzichtig op smaak met peper en zout. Schik de fijngehakte spruitjes in warme soepborden. Leg in elk bord drie sint-jakobsnootjes op de spruitjes en overgiet ze met de soep – waar u eerst 30 g boter door heeft gewerkt. Bestrooi met een beetje fijngehakte dille.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content