Spruitenstoemp met gebakken speksneden en Leffe Bruin

09/06/11 om 08:55 - Bijgewerkt om 08:55

Geef je waardering

Ingrediënten

  • Spruiten en gekookte aardappelen samen 'gestampt' tot stoemp met halve centimeter dikke sneden gebakken vers spek.

Ingrediënten voor spruitenstoemp:

  • 400 g fijn gesneden groene kool
  • 150 g grof gesneden rapen
  • 300 g grof gesneden ui
  • 200 g grof gesneden preiwit
  • een halve kg gehalveerde Brusselse spruiten
  • 250 g wortelen
  • een tak grof gesneden witte selder
  • 1 kg geschilde bintjesaardappelen in blokjes van 2 cm
  • een bouquet garni (samengebonden tuiltje van laurier en tijm)
  • 150 g boter
  • zout en peper
  • ongeveer 2 liter kalfsfond.

Bereidingswijze

Alle groenten 10 minuten in de boter laten 'zweten', dan kalfsfond en het kruidentuiltje toevoegen en ongeveer 30 minuten zachtjes laten koken. Daarna aardappelblokjes toevoegen en nog 20 minuten laten pruttelen onder deksel. Halve centimeter dikke sneden vers spek bakken.

Nooit werken met gerookt of gepekeld spek.

Biertip: Leffe Bruin

Het gerecht 'spruitenstoemp met spek' is eigenlijk zachtaardig van smaak. In België eten de kinderen dolgraag gerechten met stoemp, men zegt wel eens: 'het is kinnekens-eten'. Daarom passen we er de zachtaardige Leffe Bruin bij, een bier dat zoet-bitter is van smaak.

Onze partners