Sodabrood met spelt

26/02/16 om 16:01 - Bijgewerkt om 15:59

Niets ruikt lekkerder dan zelfgebakken brood. Met dit snelle brood dat niet hoeft te rijzen kun je heel goed je luie zondag beginnen. Klassiek sodabrood wordt gemaakt met karnemelk. Het zuur van de karnemelk zorgt ervoor dat de soda gaat werken, waardoor het dus geen tijd nodig heeft om te rijzen. Ben je lactose-intolerant of eet je veganistisch, voeg dan zuur toe door middel van appelazijn. Zo zorg je alsnog voor een snelle werking van de soda.

Sodabrood met spelt

© Good Morning

Geef je waardering

Ingrediënten

Bereidingswijze

(voor twee kleine broden of één groot)

  • 500 g speltmeel
  • 2 tl natriumbicarbonaat ofwel baking soda
  • 1 tl zout
  • 275 ml amandel- of sojamelk
  • 1 el appelazijn
  • 50 ml olijfolie
  • 1 el honing of rijstsiroop voor een veganistisch versie

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en meng in een kom spelt, soda en zout. Roer het geheel goed door.
  2. Meng in een andere kom de melk, azijn, olijfolie en honing en roer dit ook goed door elkaar. Voeg dit mengsel vervolgens aan de speltmix toe.
  3. Kneed het deeg nu vlot door elkaar totdat je een vochtig deeg hebt. Bestuif je werk- plek met een beetje spelt en leg er de deegbal op.
  4. Verdeel het deeg in twee bollen en plaats deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Snijd met een mes een kruisvorm op elke bol brood.
  5. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak het brood het eerste kwartier op 220 graden Celsius en dan nog een halfuur, afhankelijk van je oven, op 200 graden. Laat het brood daarna even afkoelen en serveer het met (veganistische) boter en wat zeezout.

Uit: Good morning, Food bandits (LM Books, 19,95 euro)

Onze partners