Sint-jakobsnoten met prei

10/06/11 om 10:32 - Bijgewerkt om 10:32

Geef je waardering

Ingrediënten

Voor 6:

  • 30 sint-jakobsnoten (met koraal)
  • 6 preiwitten
  • 3 dl witte wijn
  • 3 dl groentebouillon
  • 5 eierdooiers
  • 1 bosje bieslook
  • 75 g boter
  • takjes kervel
  • zout
  • peper

Bereidingswijze

Maak de preiwitten schoon en snijd ze in schuine stukken. Leg ze in het mandje van een stoomkoker, kruid met peper en zout en laat ze 25 minuten stomen. Laat de witte wijn met de groentebouillon tot de helft inkoken. Doe de eierdooiers met 4 eetl water en wat zout in een kom en klop ze schuimig op.

Plaats de kom in een warmwaterbad (het water moet trillen, niet koken). Blijf de eierdooiers opkloppen en werk er beetje bij beetje het ingekookte wijn-bouillonmengsel onder. Blijf kloppen tot de saus vrij dik, schuimig en zijig is. Voeg het gehakte bieslook toe en houd de saus warm in het warmwaterbad.

Laat de boter smelten in een koekenpan met antikleeflaag. Bak de sint-jakobs-noten gedurende 2 minuten aan elke zijde. Kruid ze met peper en zout. Giet een bodempje saus in diepe borden. Schik vijf sint-jakobsnoten in een rozetvorm en leg stukken prei in het midden van het rozet. Versier met kervel en dien op.

Zelfs in hun feestelijke gerechten verwerken de Russen vaak 'boerengroenten': dikke staafjes rode biet, stukken wortel of repen witte kool. Gebruikt u diepgevroren sint-jakobsnoten, kies dan voor grote formaten.

Hier hoort een grote witte wijn bij: een Duitse Riesling Spätlese, een Pessac-Léognan (Graves), een Puligny-Montrachet of een Vernaccia di San Gimignano.

Lees meer over:

Onze partners