Schapen- en kalfsvlees met pruimen

09/06/11 om 10:53 - Bijgewerkt om 10:53

Geef je waardering

Ingrediënten

Nodig voor vier:

  • 800 g vlees, in stukken gesneden (schouder of bout van schaap, schouder, kotelet of schenkel van kalf)
  • 400 g gedroogde pruimen
  • 200 g amandels
  • 4 eetlepels kristalsuiker
  • 1 eetlepel honing
  • 1 koffielepel kaneel
  • 2 eetlepels boter
  • 2 eetlepels olie
  • 1 ui, in plakjes gesneden
  • 2 koffielepels sesamzaad
  • 1/2 koffielepel gemberpoeder (of vers geraspt)
  • 2 busjes saffraanpoeder
  • 2 mespuntjes witte peper
  • 2 mespuntjes nootmuskaat
  • 2 laurierblaadjes
  • zout

Bereidingswijze

Week de pruimen in water. Los de saffraan op in een pan met een half glas water en 2 eetlepels olie. Het vlees in stukken snijden en in de pan met het saffraanwater doen. Het vlees in het saffraanvocht wentelen en aan de kook brengen. Kruiden met gember, peper, nootmuskaat, laurier en zout en een uur laten sudderen. Een scheutje lauw water toevoegen om te voorkomen dat het vlees aanbrandt. Laat de boter in een aarden ovenpot smelten, breng het vlees met het saffraanvocht daarin over en laat onder deksel in de oven verder sudderen. De pruimen uit het weekwater halen, verfrissen en met de amandelen in een pan doen. Suiker, honing en kaneel oplossen in een glas warm water en over de pruimen en amandelen gieten. De pruimen en amandelen in deze oplossing karameliseren en vijf minuten voor het einde van de oventijd bij het vlees doen. Bestrooien met sesamzaad en bepoederen met kaneel. Opdienen met brood.

Lees meer over:

Onze partners